Expres

„Hocus-pocus” cu subiectele pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională

 

Ministerul Educației joacă „alba-neagra”, cu părinții și cu profesorii lor. După ce a schimbat intempestiv, fără nici o dezbatere publică și fără nici o fundamentare sau studiu de impact, subiectele de la examenele de Evaluare și Bacalaureat, ministerul le-a șters, câteva ore mai târziu, de pe portal.

Modelele de subiecte pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională 2019, postate miercuri la prânz, cu teste grilă nou-introduse peste noapte chiar pentru elevii care dau examen anul acesta, au fost retrase de pe site-ul oficial al Ministerului Educației, probabil în urma criticilor venite de la profesori, părinți chiar de la elevi. Președintele Federației de Părinți, Iulian Cristache, a declarat pentru Edupedu.ro că reprezentanții ministerului l-au invitat pentru vineri la discuții la minister, împreună cu sindicatele din educație și cu reprezentanții elevilor, pe acest subiect, lucru pe care trebuia să-l facă de la bun început.

O „mică” mare schimbare

Președintele Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), Marian Șuță, a declarat în cursul dimineții de miercuri pentru aceeași sursă că 40% din subiectele de la fiecare probă de examen de anul acesta vor fi itemi obiectivi, adică întrebări deschise și tip grilă. Noutatea absolută o reprezintă introducerea acestor teste-grilă la subiectele de examen de la Limba română, Matematică și Istorie, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), Marian Șuță. „Se merge pe abordare unitară la toate disciplinele de examen. La unele discipline erau deja itemi obiectivi, la socio-umane, la geografie. Nu erau astfel de subiecte la Română, la Matematică și la Istorie”, a precizat oficialul. 
Șuță a declarat că aceasta este singura schimbare, „în rest programa este aceeași, sunt respectate și structurile din anii anteriori”.A fost o părere a conducerii Ministerului Educației, CNEE și-a spus punctul de vedere, dar s-a luat această decizie. S-a considerat că, în felul acesta, se va reduce diferența în notele obținute de elevi la contestații. Au fost cazuri unde diferența dintre evaluarea de la examen și cea de la contestație a fost destul de mare. Introducând acești itemi obiectivi, se mai reduce decalajul de punctaj”, a explicat pentru Edupedu.ro președintele CNEE – instituția din subordinea Ministerului Educației care concepe toate subiectele de examen. „Nu am fost noi inițiatorii, dar în final am considerat că nu avem de ce să nu aplicăm solicitarea”, a adăugat oficialul.

Legea nu permite schimbări în timpul anului şcolar 

Schimbarea are loc într-un minister al Educației care de mai bine o lună nu are ministru plin, fără un anunț public și fără ca instituția să spună ce studii au stat la baza modificării structurii acestor subiecte. Amintim că nu e prima dată când Ministerul ia în calcul testele-grilă pentru examenele naționale. În anul 2003, subiectele de Bac au fost în proporție covârșitoare sub formă de test-grilă. Proporția întrebărilor grilă a fost redusă, însă, anul următor, iar în timp ele au fost abandonate, cu mici excepții. Ministerul Educației nu a spus care au fost problemele din 2003 de au scos testele-grilă, și nici acum nu au prezentat vreun studiu de impact care să fundamenteze decizia de a reveni la ele. 
Legislația prevede că examenele nu pot fi modificate pentru anul școlar în curs, or, schimbarea tipului de subiecte are în vedere chiar examenul de anul acesta (anul şcolar 2018/2019). „Structura, în principiu, nu se schimbă, ci se schimbă abordarea. Dacă ceri să calculezi aria unui pătrat pe anumite date sau spui că aria pătratului cu latura 4 cm este… nu văd schimbarea de structură și nici de programă. Nu spune nicăieri să nu fie introduși itemi obiectivi”, a susținut Șuță, pentru Edupedu.ro.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button