Expres

HIBERNAL: A nins cu îndârjire

  • article_271887_1.jpg
 

Ninsorile abundente de sâmbătă, care au fost precedate de o ploaie zdravănă și de lapoviță, au creat o serie de probleme și la Brașov, chiar dacă județul nostru nu s-a aflat în arealul vizat de alarma de „Cod galben”. Astfel, cele mai multe dificultăți s-au înregistrat în privința traficului rutier, care a fost îngreunat și chiar blocat pe o serie de artere de circulație, precum și în privința celui feroviar. 

În municipiul Brașov, mașinile celor două firme de deszăpezire, Vectra și Eurostrada, au ieșit pe traseu începând cu orele 14.00 ale zilei de sâmbătă, primele zone vizate fiind cele mai înalte și care pun mereu probleme de trafic, respectiv strada Dobrogeanu Gherea, podurile și pasajele, cartierul Șchei și traseul ocolitoarei.
Excepție a făcut Poiana Brașov unde s-a intervenit încă de la orele 10.00 și unde, cu toate acestea, s-a circulat bară la bară, datorită depunerii rapide a stratului de zăpadă. Mașinile au circulat foarte greu și pe traseul Poiană-Râșnov.
Vectra a asigurat activitatea de deszăpezire cu 22 de utilaje, trei pe drumul spre Poiana Brașov și în interiorul stațiunii, iar restul în municipiu și pe primul tronson al ocolitoarei. În oraș, primele străzi vizate au fost marile bulevarde și cele pe care circulă mijloacele de transport în comun.
În cursul zilei de ieri, pe traseele din municipiu s-au aflat 10 mașini de deszăpezire, care au executat lucrări de lărgire a străzilor principale și s-a acționat și pentru descongestionarea străzilor secundare. Alte două utilaje au asigurat buna circulație spre Poiană.
În cursul zilelor de sâmbătă și duminică au fost utilizate aproximativ 240 tone de material antiderapant, stocul fiind de peste 700 tone, iar completarea lui se face non-stop. Cei care au diferite probleme legate de înzăpezire pot apela la dispeceratul de urgențe asigurat de Vectra, la telefonul 0268-416 495.

Apel la conducătorii auto
Personalul companiei Eurostrada a lucrat sâmbătă cu 14 mașini, intervenind în zona podurilor, la ieșirea spre DN 13, pe cel de-al doilea tronson al ocolitoarei. Ieri, utilajele firmei au lucrat pe străzile încadrate în nivelul al doilea de urgență. Societatea Eurostrada a utilizat aproximativ 100 tone de material antiderapant și mai are peste 900 tone. Dispeceratul de urgențe poate fi apelat la numărul 0268-311310. Potrivit datelor deținute de conducerea municipalității, ieri după-amiază nu mai existau probleme în trafic, circulându-se, firește, în regim de iarnă.
Municipalitatea și Poliția Rutieră au ținut să facă un apel la conducătorii auto să își pregătească autovehiculele corespunzător sau să folosească mijloacele de transport în comun, pentru a evita producerea de accidente.
 
Drumuri blocate de ruperea arborilor
Pe mai multe drumuri naționale din țară circulația s-a desfășurat în condiții de iarnă, stratul de zăpadă (afânată, în amestec cu material antiderapant) măsurând până la 3 centimetri. În ce privește județul Brașov, s-a circulat cu dificultate pe DN 73 Fundata – Brașov, DN 73 A Predeal-Șercaia, DN 1A Săcele-Cheia, dar și în vecinătate, precum și DN 15 Toplița (jud. Harghita) – limită jud. Neamț și DN11B Târgu Secuiesc (jud. Covasna) – Cașinu (jud.Harghita).
Sâmbătă seara, circulația pe DN 13 (la kilometrul 45), în dreptul localității Rupea, un copac de pe marginea drumului a fost doborât de vântul puternic, blocând mai bine de o oră circulația pe ambele sensuri. Nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale. Traficul a fost reluat în zonă după orele 20.00, după îndepărtarea obstacolului de pe carosabil. Ninsoarea a dat peste cap și traficul feroviar, un tren rapid și două accelerate ajungând cu mare întârziere la Oradea, București și Galați, ele rămânând peste două ore blocate între Brașov și Predeal. Astfel, vântul foarte puternic a rupt mai mulți arbori, care au căzut pe linia de cale ferată între stațiile Timișul de Jos și Dârste. Copacii s-au prăbușit pe ambele fire, circulația fiind blocată din cauza ruperii liniei de înaltă tensiune. Pentru remedierea situației, echipele de intervenție au tăiat copacii și i-au îndepărtat, reparând și defecțiunea. În noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 2.00, s-a reluat și traficul rutier pe DN 73 și DN 73A, în județele Argeș și Brașov, blocat ore bune din aceeași cauză.
Potrivit oficialilor Electrica și ai Distrigaz nu au fost raportate incidente majore nici în municipiu și nici în județ. De asemenea, până ieri după-amiază, nu au fost semnalate inundații sau incidente provocate de acumularea cantităților mari de zăpadă. 

Recomandări pentru șoferi
Meteorologii au prognozat că vremea se va ameliora sub aspectul ninsorii, dar se va răci, în special în cursul nopții, favorizând formarea poleiului pe carosabil. Recomandările Poliției Rutiere pentru conducătorii auto sunt să ruleze cu viteză redusă, adaptată condițiilor meteo, să mărească distanța în mers și să nu pornească la drum dacă nu au autovehiculele echipate corespunzător.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button