Expres

Herghelii modernizate cu fonduri europene. La BRAȘOV avem una la Sâmbăta de Sus

 

Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Adam Crăciunescu, a afirmat azi că, începând din 2016, dacă Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor, scoasă din structura Romsilva, va obține personalitate juridică, vor putea fi accesate fonduri europene pentru modernizarea hergheliilor de stat, iar caii de rasă vor putea fi puși mai bine în valoare, pentru a participa la concursuri. 

„Cheltuim anual în jur de 30 de milioane de lei din care 25 de milioane de lei le avem prinse în buget, iar 5 milioane sunt alocațiile bugetare pe care le vom primi acum, după a doua rectificare bugetară. Pentru prima dată în ultimii ani, am alocat foarte mulți bani pentru reparații depozite și grajduri, utilaje de adăpare automate, practic pentru modernizarea acestor herghelii. De asemenea, am retehnologizat fermele vegetale, am cumpărat tractoare performante și așteptăm să intrăm pe noul PNDR pentru că banii pe care i-am cheltuit până acum au fost doar pentru menținerea cailor de rasă. Patrimoniul public de la herghelii este învechit și are nevoie de investiții”, a precizat șeful Romsilva, citat de Agerpres.

 Efectivul de cabaline din subunitățile acestei direcții era, la 30 septembrie 2015, de 2.949 de capete, din care 1.424 cabaline categoria Herghelia Națională (patrimoniul public al statului), 1.525 cabaline patrimoniul privat al statului (categoriile tineret în creștere — 1.111 capete, sport și agrement — 105 capete, muncă și serviciu 31 capete și cabaline pentru vânzare — 278 capete).

Structura organizatorică a acestei direcții, după preluarea în luna iulie 2015 a secțiilor de cabaline de la direcțiile silvice, este formată din 13 herghelii de stat și patru depozite de armăsari, situate în 13 județe, printre care și cea din Sâmbăta de Jos — județul Brașov. Toate au nevoie de modernizare, deși s-au făcut investiții și până acum, a mai spus Crăciunescu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button