Expres

„Guvernul a devenit dealer și intermediază pentru sume uriașe chemarea către o dependență”

„Guvernul a devenit dealer și intermediază pentru sume uriașe chemarea către o dependență”. Caravana USR „Fără păcănele” a ajuns la Brașov. Peste o mie de semnături de susținere a inițiativelor USR au fost adunate în câteva ore.

Caravana USR „Fără păcănele” a ajuns joi la Brașov. Parlamentari USR, reprezentanți ai USR Brașov și USR Tineret au dialogat cu cetățenii din Brașov, Codlea și Săcele despre pericolul pe care îl reprezintă jocurile de noroc și au strâns peste 1.000 de semnături pentru susținerea pachetului de legi USR împotriva acestui flagel.

„În ultimii ani, orașele și satele din România s-au împânzit de săli de jocuri de noroc și de reclame pentru acestea. Am constatat acest lucru și la Codlea unde, în centru, exact lângă școală, sunt patru astfel de amplasamente, și am văzut și în centrul Brașovului. Jocurile de noroc distrug minți, distrug vieți și familii și nu mai vrem să vedem copii care își iau viața din cauza acestui flagel sau oameni care își pierd toată truda de-o viață”, a declarat Diana Stoica, deputat USR și co-inițiatoare a proiectului USR „Fără păcănele lângă școli”, în conferința de presă susținută astăzi la Brașov.

Deputatul USR Victor Ilie a arătat că proiectul de lege antipăcănele pe care l-a inițiat, care impune necesitatea unui aviz obligatoriu dat de primărie pentru deschiderea unei săli de jocuri, a pornit de la un cetățean din Brașov, care „certa” administrația locală pentru că a permis amplasarea de săli de jocuri în anumite locuri din oraș.

„Mi-am dat seama că, de fapt, Primăria nu are nicio autoritate în amplasarea sălilor de jocuri, așa cum are în alte cazuri: florării, studiouri foto, magazine alimentare, care necesită emiterea unui acord de funcționare din partea primăriei. Dar sălile de jocuri de noroc nu necesită un astfel de acord. Așadar, vrem să corectăm această eroare și să mai dăm un instrument autorităților pentru a preveni răspândirea necontrolată a acestui fenomen care, fără îndoială, distruge vieți”, a declarat deputatul brașovean Victor Ilie.

Acuze la adresa coaliției PSD-PNL

Deputatul Filip Havârneanu, co-inițiator al proiectului USR „Fără păcănele lângă școli”, a cerut majorității PSD-PNL să nu mai blocheze inițiativele antipăcănele ale USR.

„Guvernul a devenit dealer pentru afacerile cu păcănele și intermediază pentru sume uriașe chemarea către o dependență. Statul trebuie să arate că nu are o dependență când vine vorba de industria jocurilor de noroc! Reclamele mari la jocurile de noroc acoperă dramele românilor. Zilnic, 1 milion de români pariază 5 milioane euro, iar mulți dintre aceștia ajung să se sinucidă”, a spus Filip Havârneanu.

Senatorul brașovean Irineu Darău a declarat că industria jocurilor de noroc a devenit extrem de puternică și de toxică, dar coaliția PSD-PNL nu are nici curajul, nici interesul necesare pentru a se confrunta cu ea.
„Împreună cu colegi din județ și din țară, am informat oamenii și am strâns sprijin pentru pachetul nostru de legi care ar limita drastic fenomenul jocurilor de noroc și ar proteja tinerii – și nu numai! – de atotprezența unor astfel de localuri și de publicitatea agresivă. Totodată, prevenția este foarte importantă și se poate realiza prin educație și prin sprijin psihologic accesibil pentru victimele dependenței de jocuri. Pe plan politic, și în acest domeniu PSD și PNL se fac că fac: amână soluțiile și nu au curaj să confrunte cu adevărat industria jocurilor de noroc, inclusiv cea online. Legile dure ale USR puteau fi votate demult dacă voiau cei de la putere, dar ei se ocupă mai degrabă de perdele de fum”, a declarat Irineu Darău, senator și președinte USR Brașov.

„Dezastre care stau să se întâmple”

Tudor Borcoman, președintele USR Tineret Brașov și cadru didactic, atrage atenția că este inacceptabil să existe săli de jocuri de noroc în proximitatea școlilor și liceelor și a dat exemplu școlile nr. 2 (zona Astra – Micșunica) și nr. 30 (Tractorul – Cerna), unde copiii sunt expuși tentației sălilor de jocuri de noroc și de pariuri aflate la mai puțin de 100 m de școli.

„Astfel de situații nu sunt decât dezastre care stau să se întâmple, viitoare dependențe, viitoare vieți și familii distruse. Sperăm ca, prin presiune publică, să determinăm adoptarea acestor legi”, a spus Tudor Borcoman.

50.000 de semnături pentru cele pachetul de inițiative legislative

Românii își pot declara sprijinul pentru cele șase inițiative USR care reglementează piața jocurilor de noroc pe site-ul https://farapacanele.ro/ și pot pune astfel presiune pe parlamentari să țină cont de interesul cetățenilor. La nivel național, 50.000 de români au semnat până acum pentru susținerea campaniei „Fără păcănele”.

Pachetul de legi USR împotriva păcănelelor:

  1. Legea 1: Fără păcănele lângă școli;
  2. Legea 2: Fără reclame stradale la păcănele;
  3. Legea 3: Fără păcănele la parterul blocurilor, la sate ori lângă alte păcănele;
  4. Legea 4: Fără păcănele care apar peste noapte (necesitatea unui aviz obligatoriu al primăriei);
  5. Legea 5: Fără controlori care sunt și jucători;
  6. Legea 6: Fără reclame la jocuri de noroc fără disclaimer.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button