Greva Sanitas a fost declarată ilegală!
Tribunalul Bucureşti a decis că greva din Sănătate este ilegală, anunţă Digi 24. Sentinţa nu este definitivă, dar decizia este executorie. Asta înseamnă că, deşi în acest moment greva declanşată de Sanitas este suspendată, ea nu va putea fi reluată, aşa cum ameninţau liderii că se va întâmpla, dacă luni, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, nu vor fi aprobate amendamentele aduse OUG 20/2016 privind salarizarea.
Ministerul Sănătăţii a atacat acum două zile în instanţă greva declanşată de Sanitas, care a avut loc luni şi jumătate din ziua de marţi.
Ministerul Muncii a transmis încă de vineri, 28 octombrie, că demersul inițiat de Federației SANITAS „nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă și solicită responsabilitate în acțiunile revendicative”.
„Acte normative în vigoare stabilesc condițiile clare în care poate fi declanșat un conflict de muncă și în care pot fi solicitate majorări salariale. În acest caz: solicitările SANITAS, care ar duce la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, încalcă Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010; declanșarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social – nr.62/2011”, se arată în comunicatul emis către Federația Sanitas de către Ministerul Muncii.
Astfel, art. 17 alin. (1) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, prevede că „nu se pot promova acte normative cu mai puțin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituția României, republicată, care să conducă la creșterea cheltuielilor de personal”, Totodată, Ministerul Muncii a comunicat Federației SANITAS că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanșa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat și înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sănătate. Activități Sanitar – Veterinare”.
Valabilitatea contractului este până la 31.12.2016 si, potrivit legii, pe durata existenței unui CCM, angajații nu pot declanșa un conflict colectiv de muncă. De asemenea, Legea 62/2011 mai prevede că nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaților pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ.
Totuși, revendicările sindicale au fost aprobate în ședința de luni a comisiilor de muncă și buget, din cadrul Camerei Deputaților și vor ajunge lunea viitoare în plenul Camerei.
Citiţi şi:
BRAŞOV. Greva din spitale a rămas doar pe afişe
Greviştii, daţi în judecată de Ministerul Sănătăţii
BRAŞOV. Este grevă generală în şapte spitale
Luni e GREVĂ GENERALĂ în Sănătate!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.