Grevă la RATBV? Sindicaliștii s-au certat cu directorii la Prefectură
Grevă la RATBV? Sindicaliștii s-au certat cu directorii la Prefectură
Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a prezidat miercuri, alături de subprefectul Lucian Pătrașcu și de vicepreședintele Consiliului Județean, Ciprian Sterpu, ședința Comisiei de Dialog Social.
Întâlnirea a fost solicitată de liderii Sindicatului Liber 2015 RATBV, nemulțumiți de faptul că negocierile cu managerii societății privind modificarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) și a Regulamentului intern nu au dus la semnarea documentelor respective. Reprezentanții Sindicatului Liber 2015 RATBV au acuzat lipsa dialogului cu partea managerială, un management defectuos, precum și probleme precum aceea a plății orelor suplimentare, a timpului alocat activității sindicale și a programului foarte încărcat pentru șoferii mijloacelor de transport în comun. A urmat o dispută verbală în care au fost implicați reprezentanți sindicali și ai conducerii executive a societății.
Prefectul a intervenit, precizând că multe dintre aspectele puse în discuţie depăşesc atribuţiile Comisiei de Dialog Social, fiind de competenţa altor instituţii sau fiind probleme interne „ale căror modalități de rezolvare se pot identifica printr-o nouă rundă de discuții și negocieri între partea sindicală și conducerea RATBV”. De aceeași părere a fost și președintele Consiliului de Administrație al societății, Marius Chiriac
Liderii cer ca „orele sindicale” să fie asimilate orelor de muncă
Liderul sindical de la RATBV, Ioan Zbârnea, a declarat că modificările CCM solicitate aduc unele armonizări cu legislaţia actuală privind dialogul social (Legea 367/2022). „Am solicitat întâlnirea la Prefectură pentru evitarea unui conflict de muncă, datorită nesemnării unui act adițional la contractul colectiv de muncă, care reglementează plata orelor de sindicat. După o ședință în care s-a căzut de acord și am stabilit că așa e legal, să fie asimilate orelor de muncă, ne-am trezit că directorul economic (n.r. – Ovidiu Bucurei) nu este de acord să semneze, că ar trebui să schimbăm. Dacă nu se va înregistra la ITM (n.r. – actul adițional privind modificarea CCM) va degenera și vom demara un conflict de muncă, chiar grevă”, a declarat sindicalistul.
Ovidiu Bucurei (foto 1, dreapta) a explicat că nu a semnat modificarea CCM pentru că, din punctul său de vedere și chiar al Consiliului de Administație, lucrurile nu sunt clare, în condițiile în care un audit intern, al cărui raport a fost recent finalizat, arată nereguli de natură financiară legate chiar de activitatea unor lideri sindicali. Bucurei consideră că trebuie clarificate aceste aspecte înainte de semnarea actului adițional.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.