Expres

Greva generala bantuie inca la CFR

  • logomytex.png
 

Nici nu au apucat bine sa rasufle usurati navetistii si calatorii care folosesc transportul feroviar, ca o noua greva se prefigureaza la CFR. Sindicalistii din societatile de cale ferata se pregatesc sa deschida din nou conflictul de munca, dupa ce greva le-a fost declarata ilegala. Ceferistii, mai ales mecanicii de locomotiva si angajatii de la depouri sunt suparati la culme, pentru ca, desi au fost in greva generala timp de 23 de zile, nu au obtinut rezolvarea nici uneia dintre revendicarile importante. Mai mult, ei si-au incasat salariile diminuate, desi sindicatele au promis ca vor face si credite, daca este nevoie, pentru ca oamenii sa isi primeasca salariile intregi.
Sentinte defavorabile
Actiunea grevista a fost declansata in 8 iunie, ca urmare a faptului ca dupa indelungi negocieri si o greva de avertisment, administratia a refuzat sa le majoreze salariile in medie cu 10,7% si sa le acorde 20 de tichete de masa lunar, in locul celor cinci pe care le primesc acum. Societatile de CFR Marfa si CFR Calatori au esuat de doua ori in a obtine sentinte prin care greva sa fie declarata ilegala. Ministerul Transporturilor a preluat actiunea si dupa o prima sentinta in favoarea angajatilor, Curtea de Apel Bucuresti a decis in 30 iunie ca greva este ilegala. Asta dupa ce greva sindicalistilor de la miscare-comercial si infrastructura, care a paralizat transportul timp de patru ore zilnic, a fost suspendata la patru zile de la declansare.
Salarii de la sindicat pe timpul grevei
In aceste conditii, sindicalistii se intrunesc in aceasta saptamana pentru a decide ce e de facut. Oamenii au vrut sa opreasca lucrul total dupa ce instanta ne-a declarat greva ilegala. I-am oprit, pentru a urma traseul legal. Pentru ca nu se respecta contractul colectiv de munca, noi am dat in judecata administratia si putem deschide un nou conflict de munca. Sindicatele au banii necesari pentru a acoperi salariile angajatilor, daca ajungem iar la greva generala , a declarat Voicu Sala, liderul Federatiei Mecanicilor de Locomotiva.Articole asemănătoare

0 0 voturi
Article Rating
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comments
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button