Grevă de avertisment la Societatea Română de Televiziune
Grevă de avertisment la Societatea Română de Televiziune
Sindicaliştii Mediasind din TVR Iaşi au declanşat, miercuri, între orele 13,00 şi 15,00, o grevă de avertisment, fără a întrerupe emisia, în acest demers alăturându-se şi jurnaliştii de la Radio Iaşi.
Protestatarii spun că sunt nemulţumiţi de „politicile sociale, economice şi anti culturale adoptate de Guvern, subfinanţarea industriei de media prin lipsa oricărei facilităţi fiscale, refuzul clasei politice de a soluţiona situaţia dramatică în care se află salariaţii din principalele instituţii din mass-media: Societatea Română de Radiodifuziune, Agenţia Naţională de Presă Agerpres, restricţiile guvernamentale în acordarea drepturilor prevăzute în CCM din Societatea Română de Televiziune TVR”.
„E vorba de a ne face profesiunea, pe care unii o facem din pasiune, şi de a înţelege că ne dăm seama atunci când ni se pune pumnul în gură prin diferite mijloace fie financiare, fie prin altfel de abuzuri asupra jurnaliştilor. Este un abuz atunci când nu ai bani să îţi cumperi card pentru filmare sau nu ai bani să îţi repari un microfon sau cameră video. E greu să îţi faci meseria la un nivel calitativ şi să fii mândru de ceea ce ai făcut atunci când îţi lipsesc nişte mijloace absolut obligatorii. E greu să îţi faci munca în fiecare zi atâta timp cât, şi mă refer la colegii de la Radio, primeşti încât să supravieţuieşti, nicidecum să faci jurnalism de calitate”, a declarat presei Maria Florea, lider sindical Mediasind TVR Iaşi.
La protestul jurnaliştilor de la TVR Iaşi au participat şi zece sindicalişti de la Radio Iaşi. Liderul lor de sindicat, Ioana Soreanu, a declarat că angajaţii RRA îşi doresc eliminarea inechităţilor salariale, precum şi încheierea unui Contract Colectiv de Muncă.
„Dacă colegii de la TVR Iaşi îşi doresc respectarea Contractului Colectiv de Muncă, ceea ce e firesc, noi ne dorim un CCM, pentru că nu avem aşa ceva. Nu putem semna un CCM în defavoarea angajaţilor. Banii au venit de la Guvern. Domnul Ciolacu a spus că sunt pentru eliminarea inechităţilor salariale. Pentru asta şi vrem să fie folosiţi de reprezentanţii conducerii RRA prin modificarea indicilor din CCM”, a afirmat Ioana Soreanu.
Au mai protestat angajaţii din sediul central din Bucureşti şi din cadrul studiourilor teritoriale, TVR Târgu Mureş, TVR Craiova, TVR Cluj și TVR Timişoara.
În jurul datei de 1 noiembrie 2024 este preconizată organizarea unei greve generale, împreună cu colegii din Societatea Română de Radiodifuziune.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Vai, săracii bugetari, mai să le plîng de milă. S-au vândut, vedeți plandemia, acum să tacă.
Nu le place, marș în sectorul privat, să vadă cum se muncește pentru bani.