Expres

Gătitul la ceaun în aer liber: cum să faci evenimentele tale în aer liber de neuitat

Temperaturile tot mai prietenoase şi natura care renaşte odată cu venirea primăverii, crește considerabil pofta de a petrece timp de calitate în aer liber. Cum prepararea unui grătar sau a unei mâncări în aer liber este o tradiţie plăcută pentru mulți români, astfel de evenimente devin tot mai dese. Ai decis că e momentul pentru astfel de întâlniri? Atunci știi că trebuie să îţi organizezi spațiul şi să dotezi arsenalul cu ustensilele necesare: grătar, ceaun, set de accesorii pentru gătit, mobilier de grădină.

| MyTex.ro

Sursa de imagine: Надія Коваль – stock.adobe.com

Grătarul, suportul, ceaunul şi setul de accesorii – elemente indispensabile pentru orice eveniment memorabil

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să verifici necesarul de ustensile. Alege grătarul care se potrivește nevoilor, apoi treci mai departe și caută un ceaun rezistent cu stativ. Aceste obiecte te vor ajuta să prepari diferite tipuri de mâncăruri tradiţionale sau preparate din bucătăriile internaționale.

Ceaunul trebuie ales ţinând cont în primul rând de numărul de invitaţi. Dacă obişnuieşti să ai un număr mare de persoane e indicat să alegi un vas mai mare. Îl poţi folosi pentru a prepara mâncarea pentru evenimentele în aer liber, iar mai târziu în toamnă poţi găti gemuri, dulceţuri, tocănite de legume şi alte preparate pentru iarnă.

Cum ştii gustul preparatelor este influențat de mai mulţi parametri, printre care forma ceaunului, materialul din care este confecţionat acesta. Există vase speciale pentru prepararea borşurilor de peşte şi a supelor cu midii şi altele pentru gătirea tocănițelor gulaş, a ciorbelor şi a mâncărurilor de fasole. Dacă vorbim de materiale avem cazane din fontă, din inox şi emailate. Fiecare dintre acestea oferă o savoare distinctă preparatelor şi influenţează modul de gătit.

| MyTex.ro

Sursa de imagine: vuleselu – stock.adobe.com 

Pentru a beneficia de cele mai bune rezultate este important să acorzi atenţie câtorva detalii când alegi vasul pentru gătit. Astfel gândeşte-te ce volum de mâncare vei prepara odată. Dacă ai mai puţin invitaţi poţi selecta un ceaun mai mic, de până la 3l. Pentru momentele când ai mulţi oaspeţi e indicat să ai un ceaun mai mare, de până la 8l sau 10l. Cum am punctat mai sus, materialul din care este confecţionat influenţează gustul mâncării, astfel trebuie să ştii că cele din inox asigură distribuirea uniformă căldurii, la fel de eficiente pentru preparate gătite rapid sunt şi cele emailate cu caracteristică non-stick. Pe de altă parte, cele din fontă sunt mai grele, mai dificil de manipulat, însă sunt variantele perfecte pentru mâncărurile gătite lent.

Dacă îţi doreşti un cazan ergonomic, trebuie să acorzi un plus de atenţie mânerelor şi sistemelor de prindere. Există vase cu sisteme de prindere prin agăţare, potrivite pentru a fi utilizate la foc deschis suspendate de stativ. Altele cu mânere tip toartă, extrem de ergonomice, sunt potrivite pentru sobe cu trepied, pentru gătit la aburi.

Odată ce ai analizat aceste aspecte şi cunoşti caracteristicile ceaunelor, trebuie să te concentrezi asupra accesoriilor. Alege un stativ potrivit care să susţină greutatea ceaunului, un capac care te va ajuta să găteşti impecabil, linguri pentru amestecare. Pentru a păstra vasul în stare impecabilă e important să îl cureţi imediat după utilizare, resturile uscate pot afecta starea acestuia. E important să ai în apropierea zonei de picnic un detergent special şi un eficient hidrofor, în cazul în care nu există o altă sursă de apă. Acestea îţi vor fi de folos, pe de o parte în procesul de gătit, pe de altă parte în procesul de igienizare a veselei.

Mobilierul de grădină – element focal pentru petreceri în aer liber memorabile

După ce ai stabilit detaliile legate de instrumental şi punctul de lucru, trebuie să te gândeşti la confortul tău şi al oaspeţilor şi să organizezi o zonă de servire a mesei comodă. Poţi opta pentru o bancă de grădină solidă şi o masă mare sau pentru seturi complete compuse din scaune şi masă robustă. Amplasează-le într-un loc unde tu şi cu invitaţii tăi veţi avea libertate de mişcare şi veţi simţi cum vă mângâie razele blânde ale soarelui sau adierea ușoara a vântului.

Cu un astfel de ambient şi cu instrumente de gătit bine alese, orice petrecere în aer liber devine o zi de sărbătoare, relaxare şi distracţie binemeritată.

P


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare