Gata cu cămătăreala legală! Românii nu vor mai avea de returnat de zece ori suma împrumutată
Gata cu cămătăreala legală! Românii nu vor mai avea de returnat de zece ori suma împrumutată
De astăzi, 11 noiembrie, scad ratele maxime pentru creditele de consum contractate de români de la Instituțiile Financiare Nebancare (IFN). Asta, pentru că intră în vigoare prevederile legii 243/2024, care plafonează dobânzile la un nivel maxim de 1% pe zi. Suma totală rambursată de debitori nu va mai putea depăși dublul sumei împrumutate, o modificare importantă în condițiile în care există IFN-uri care practică și dobânzi de peste 1000%, care presupun returnarea unor sume de zeci de ori mai mare decât principalul. Noua lege se aplică pentru împrumuturile de consum de până în 25.000 de lei, dar are prevederi care vizează și creditele de alt tip, cum ar fi cele ipotecare.
Clienții care iau credite de consum mai mici de 25.000 de lei nu vor mai plăti mai mult decât dublul sumei împrumutate, în timp ce dobânda zilnică nu va putea depăși 1%. Este doar una dintre prevederile legii 243/2024, promulgată de președintele României în luna august și care începe să își facă efectul din 11 noiembrie.
Pe un exemplu simplu, dacă cineva ia un credit de 10.000 de lei, va plăti până la scadență maximum 20.000 de lei, în condițiile în care în prezent sunt unele IFN mai mici care impun și costuri de peste 35.000 de lei pentru un astfel de împrumut. Nu este, însă singura limitare adusă de noul act normativ.
Totuși, potrivit noii legi, rămâne la latitudinea consumatorului să ia atitudine în momentul în care constată că au fost depășite plafoanele respective. Acesta trebuie să apeleze IFN-ul care i-a acordat creditul.
Legea nu se aplică, însă, în cazul în care clientul este executat silit sau are o datorie scadentă de peste 60 de zile. În rest, se aplică „contractelor în derulare, respectiv contractelor active la data intrării în vigoare”.
Ce se întâmplă cu creditele ipotecare
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) arată că, în cazul creditelor ipotecare pentru investiţii imobiliare, legea menţionează că DAE (dobânda anuală efectivă) nu poate depăşi cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR.
În cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăşi cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR.
Prin excepţie de la această prevedere, au fost stabilite trei praguri, în cazul creditelor de consum, prin care valoarea totală plătibilă nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului concomitent cu:
– pentru creditele în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi;
– pentru creditele în valoare cuprinsă între 5.001-10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,8% pe zi;
– pentru creditele în valoare cuprinsă între 10.001-25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,6% pe zi.
„Intrarea în vigoare a acestei legi reprezintă un pas esenţial în consolidarea protecţiei consumatorilor din România, oferindu-le o susţinere palpabilă în faţa provocărilor costurilor de creditare. Prin implementarea unor reglementări clare şi stabilirea unor praguri echitabile, este garantat accesul consumatorilor la soluţii financiare corecte, la dobânzi competitive şi la o transparenţă deplină în relaţia cu instituţiile financiare nebancare. Respectarea drepturilor financiare ale consumatorilor nu este doar o responsabilitate juridică, ci şi un principiu fundamental de etică şi responsabilitate socială”, a declarat Sebastian Hotca, preşedintele interimar al ANPC.
„Dacă valorile dobânzilor sunt mai ridicate decât cele prevăzute anterior, acestea trebuie reduse, la cererea consumatorilor, fie pe cale amiabilă, fie în urma apelării la instituţiile statului cu atribuţii în domeniu”, precizează ANPC.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.