Expres

Fostul șef CCR: „Nu înţeleg de ce magistraţii se lasă călcaţi aşa în picioare”

 

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, susţine că modificările la legile justiţiei, adoptate, marţi de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, reprezintă o nouă lovitură dată justiţiei şi un amestec nepermis al Executivului în acest domeniu, informează HotNews.ro.  „Este o nebunie, pentru că legile nici nu sunt încă ştiute de magistraţi, nici nu au apucat să le citească după ce au fost modificate şi se modifică din nou. Dacă vrem să fim stat de drept nu se poate să conducem ţara prin ordonanţe. Una dintre prevederi este că Secţia pentru anchetarea magistraţilor nu va mai fi în subordinea procurorului general – păi cui să fie subordonată, adică să avem două procuraturi sau să fie subordonată direct ministrului Justiţiei, că ştie el ce să facă cu ea? Păi să dea o Ordonanţă prin care să subordoneze total parchetele şi prin asta să închidă povestea, ce tot dau câte un pic, câte un pic. Adică tăiem coada la pisică din bucăţi, ca să nu doară aşa tare”, a declarat Augustin Zegrean.
Fostul şef al CCR contestă şi modificarea potrivit căreia judecătorii care au fost procurori pot candida pentru funcţii de rang înalt în cadrul parchetelor. „Probabil că vor să îi răsplătească cumva şi pe judecători. Dacă pe procurori i-au putut face judecători, de ce nu ar putea să îi facă şi pe judecători procurori? Nu e în regulă, pentru că sunt două meserii diferite, nu fac acelaşi lucru, este cu totul şi cu totul altceva. Cum poţi să vii după ce ai fost judecător toată viaţa şi să conduci acum Parchetul? Nu este în regulă, dar asta se vrea, încă o lovitură pentru justiţie. Mai erau câţiva magistraţi în genunchi, nu erau încă toţi pe burtă. Nu se poate să schimbe legile de organizare în fiecare trimestru”, a mai spus Zegrean. „Chiar ne cred proşti pe toţi, am obosit. Dar sigur, această lovitură nu este finală, că mai vin mâine cu alta. Eu nu înţeleg însă de ce magistraţii se lasă călcaţi aşa în picioare, pentru că este un amestec nepermis şi fără precedent al Guvernului în justiţie. (…) Aşa vor, să conducă ţara prin ordonanţe de urgenţă pentru că ordonanţele sunt mai greu de desfiinţat, produc efecte imediat, nu discută nimeni. Ăsta nu este stat de drept, este altceva ce a ajuns acum. De ani de zile ne critică toţi pentru că ţara este condusă prin ordonanţe – Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia, toţi critică România, dar nu ne interesează“, a conchis Augustin Zegrean.

Sediul Ministerului Justiției a fost vandalizat

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a modificat legile justiţiei, deşi ordonanţa de urgenţă nu apărea pe ordinea de zi a sedinţei de guvern de marţi. Printre altele, Secţia de anchetă a magistraţilor e transformată în instituţie autonomă, ruptă de Parchetul General. Cu alte cuvinte, Procurorul General nu mai are nici o putere în cazul secţiei care o anchetează pe Kovesi. În plus, interimatele la şefia parchetelor nu mai pot depăşi 45 de zile, iar la conducerea acestor instituţii pot candida şi judecători care au fost procurori. Sediul Ministerului Justiţiei a fost vandalizat marţi seară, la câteva ore după ce ministrul Tudorel Toader a anunţat că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care conţine modificări la legile justiţiei.  Mai multe persoane au aruncat cu sos de roşii pe pereţii exteriori ai clădirii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare