Expres

Fostul procuror general Gabriela Scutea se pensionează la 50 de ani

Fostul procuror general Gabriela Scutea se pensionează la 50 de ani. Fostul procuror general al României a cerut Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia act de eliberarea sa din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov. Magistratul a fost procuror general adjunct al României și secretar de stat în Ministerul Justiției pe vremea Ordonanței 13, care a aruncat Piața Victoriei în aer și a declanșat fenomenul cu același nume, scrie gandul.

Potrivit declarației de avere depuse în luna mai 2023, Gabriela Scutea a încasat în anul fiscal anterior 259.000 de lei salariu ca procuror general, 119.000 de lei pentru participarea la ședințele CSM și 33.000 de lei „diferențe salariale din hotărâri judecătorești”. Adică 34.250 de lei pe lună, echivalentul a 6.800 de euro/lună.

În condițiile în care legea pensiilor magistraților a fost declarată neconstituțională, Scutea va beneficia de o pensie de 80% din salariu brut, stabilit pentru gradul de Parchet General, deci mai mare decât veniturile pe care le avea în activitate la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov.

În 2020, Gabriela Scutea a fost propusă de ministrul demis al Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru funcţia de procuror-general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La momentul respectiv, a primit aviz negativ din partea procurorilor din CSM.

Avizul a fost consultativ, ultimul cuvânt pentru desemnarea procurorului general fiind la preşedintele României, Klaus Iohannis, care a și numit-o pentru un mandat de 3 ani. A candidat pentru un nou mandat, dar nu a mai fost nominalizată de fostul ministru liberal al Justiției, Cătălin Predoiu.

Conform propriei declarații de avere, în 2022, Scutea a câștigat 379.708 lei, adică 31.642 de lei lunar. Numai de la PÎCCJ a încasat lunar aproape 22.000 de lei. Pentru că era membru de drept al CSM, a mai adunat și de acolo aproape 120.000 de lei, adică 10.000 de lei lunar. În plus, a obținut în instanță anumite drepturi – încă 34.000 de lei.

Fostul procuror general Gabriela Scutea se pensionează la 50 de ani. Cu toate acestea, a luat, în 2017, un credit de 14.000 de lei de la Raiffeisen Bank, pe care trebuia să îl achite până în 2023.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Willy
11 luni în urmă

Cat trebuie sa mai muncim pentru bunastarea astora? Nu le poate veni de hac nici o autoritate, nici UE, nimeni, nimeni? Stam asa si ne uitam cum jumulesc astia bugetul de stat? 90% din populatie daca se trezesc in brate… Citeşte mai mult »

Barbu Gh.
11 luni în urmă

Specialii trebuie lapidați, oameni buni.

În caz de tulburări sociale, așa trebuie procedat. Populația trebuie să-și facă singură dreptate

Back to top button