Expres

Festival la castel și în vulcan

Festival la castel și în vulcan.

A VI-a ediție a evenimentului „Ziua Pietrei” se desfășoară în același cadru spectaculos al Complexului Geologic Racoș și al Castelului Sukosd-Bethlen și vă propune noi abordări artistice relaționate resurselor generoase ale rocilor vulcanice.
Târg de bunătăți, ateliere de artă, educație muzeală pentru copii și meşteşuguri, expoziţii de sculptură, dansuri, proiecţie de film, excursie ghidată şi concerte, toate acestea vor putea fi experimentate, timp de două zile, în zilele de 19 și 20 august, la Complexul Geologic Racoș și Castelul Sukosd-Bethlen.
Festivalul nostru este unul tematic, dedicat resursei naturale de acolo din zonă, respectiv a rocilor vulcanice. O să avem un concert extraordinar cu Alexandra Fits, sâmbătă, de la ora 18:00. Vor mai fi și alți artiști care o să cânte și care o să expună la noi. Chiar acum sunt în plin lucru patru sculptori celebri de la noi din țară. Ei lucrează în patru roci vulcanice și fac fiecare câte o sculptură în piatră.
Avem și foarte multe alte activități, atât pentru copii, ateliere de dimineața până seara în Castelul Sükösd-Bethlen. Avem un târg cu bunătățuri culinare de acolo, din zonă, foarte mulți artizani în ceramică, vase pictate, sticlă, bijuterii”
, a precizat managerul festivalului, Cătălin Cantor.
Tot în cadrul festivalului, vor fi organizate și două excursii ghidate la situl arheologic Detunata.

Programul evenimentului

Sâmbătă, 19 august

În Castelul Sukosd-Bethlen

10:00-18:00 Târgul cu bunătăți culinare
10:00-18:00 Târgul artizanilor (croșeturi, vase pictate, ceramică, sticlă, bijuterii, jucării, crafts deco)
10:00-18:00 Expoziția Arte, meșteșuguri și povești din geoparcuri
10:00-18.00 Expoziția Geometria fricii – Raluca Moldovan
10:00-16:00 Atelier de olărit – Omul și ceramica – Moise Theodor
10:00-16:00 Atelier de sculptură – Omul și piatra – Eduard Dulinszky
10:30-11:30 Dansuri din Geoparcul Carpaterra
12:00-17:00 Recital ambiental Alisa Oshurok (Ucraina)
11:30-14:00 Ateliere pentru copii
11:30-14:00 Decorațiuni cu pietre vulcanice – Măluțan Adriana Roxana
21:00-22:30 Proiecție de film Django (filmat în Complexul Geologic Racoș)

În Complexul Geologic Racoș

14:00-16:30 Excursie – atelier de geologie aplicată în geosit cu Ildiko Soos
16:00 Inaugurare: Sculpture studio Racoş 2023, Cătălin Bădărău, Bogdan Rața, Dan-Vasile Vișovan şi Attila Tomas
18:00-19:00 Concert extraordinar Alexandra Fits

Duminică, 20 august

În Castelul Sukosd-Bethlen
10:00-14:00 Expoziția Arte, meșteșuguri și povești din geoparcuri
10:00-14:00 Expoziția Geometria fricii – Raluca Moldovan
10:00-13:00 Excursie ghidată la situl arheologic Detunata cu Savu Ovidiu (plecare de la puntea de peste Olt de pe malul stâng)

Complexul Geologic Racoșul de Jos este o arie protejată de intres național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic) situată în județul Brașov, pe teritoriul administrativ al comunei Racoș. Aria naturală cu o suprafață de 95 hectare se află în partea sud-estică a Transilvaniei (în zona de contact a Munților Baraoltului și Harghitei cu Munții Perșani) și cea nord-estică a județului Brașov, în imediata apropiere a drumului județean (DJ131A) care leagă satul Mateiaș de Augustin.
Rezervația naturală a fost declarată arie protejată în 2005. Reprezintă o arie naturală în a cărei perimetru se află formațiuni bazaltice (forme spectaculoase și diversificate: tufuri vulcanice, lapili, lave și scorii vulcanice; rezultate în urma unor activități de erupții intense) atribuite Cuaternarului.
Lacul de Smarald s-a format la inceputul anilor 2000, pe locul unei cariere de piatră activă, de unde se exploata bazalt. Odată cu adâncirea carierei, a fost atins un nivel de la care a țâșnit un mic izvor de apa.
Acesta, împreună cu apa de ploaie și topirea zăpezii au format un lac al cărui nivel crește anual. Astăzi, lacul are o adâncime de 15-20 m, iar culoarea de „smarald” a lacului se datorează unor alge verzi și a unor particule de rocă, care se află în suspensie, în lac, reflectând lumina soarelui.
Lacul are diferite nuanțe, în diferite perioade ale zilei, pentru că își schimbă culoarea în funcție de unghiul de cădere a razelor de soare sau/și în funcție de anotimpuri.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare