Femeia de serviciu de la Casa Poporului, pensie specială de trei ori mai mare decât românii „normali”
Aberații uluitoare și haos în sistemul de pensii. PSD și ALDE au reintrodus în 2015 pensiile speciale, iar în acest an au adus noi „inovații” legislative, astfel încât acum beneficiari ai pensiilor speciale de serviciu nu sunt doar oamenii cu ocupații înalte în societate, ci și șoferii și femeile de serviciu din Parlament, potrivit unei analize realizate de cursdeguvernare.ro. Când au reintrodus pensiile speciale eliminate de Guvernul Boc, PSD și ALDE au modificat mai multe acte, între care Legea nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, astfel încât „personalul din structurile Parlamentului care desfășoară activități administrative, de gospodărire, investiții, întreținere-reparații și de deservire” beneficiază de pensii speciale, deși respectivele persoane nu au statut de funcționar public. Așa se face că toți angajații din Casa Poporului au dobândit statut de „cetățean special”. Prevederile sunt, însă, chiar mai avantajoase decât în cazul magistraților: în cazul judecătorilor și procurorilor este nevoie de o vechime în magistratură de cel puțin 20 de ani. Pentru categoriile privilegiate de la Casa Poporului vechimea necesară este de numai 14 ani pentru a primi pensia specială. Mai mult, pot încasa pensia specială dacă au o cotizat la fondul de pensii 30 de ani, nu 35 ca oamenii obișnuiți, și cei care au lucrat doar patru ani la Casa Poporului – doar că li se scade câte 1% din pensie pentru fiecare an lipsă până la vechimea normală de 14 ani ca șofer, de exemplu, al instituției. Pentru fiecare an ce depășește vechimea de 14 ani în Parlament, se procedează invers – se adaugă la cuantumul pensiei câte 1% din baza de calcul. În afara celor 465 de aleși, în Parlamentul României lucrează alte aproximativ aproape 2.500 de persoane, cu statut de angajați sau personal contractual, mai informează cursdeguvernare.ro.
Toți beneficiază de pensii speciale, chiar dacă nu toți au statut de funcționar public parlamentar. Chiar dacă sunt șoferi, femei de serviciu, bibliotecari la una dintre cele trei biblioteci din Casa Poporului sau ghizi la Centrul Național de Conferințe. Mulți dintre aceștia au cerut în instanțe acordarea tuturor majorărilor cuvenite la pensie conform noii legislații, iar în multe dintre cazuri solicitările le-au fost aprobate deja. Cursdeguvernare.ro prezintă și trei exemple: Milică Medrea, fost șef al șoferilor din Casa Poporului, șoferii Ion Barbu și Vasile Stoica. Unii dintre acești „speciali” au și rămas în funcție după ieșirea la pensie, astfel că au încasat cumulat și pensie și salariu. Inițiatorii modificării legislative au fost celebrul Florin Iordache (PSD) „Altă întrebare” autor și al controversatei Ordonanțe 13, cel care a și elaborat proiectul, Virgil Delureanu (fost senator PSD), Adrian Solomon (PSD), Anghel Stanciu (PSD), Kerekes Karoly (UDMR). Reintroducerea pensiilor speciale și aplicarea acestora și pentru întreg personalul Casei Poporului nu a fost deloc întâmplătoare, dat fiind că mulți dintre parlamentari au avut grijă în anii trecuți să-și angajeze rudele pe diverse posturi. Bineînțeles, voiau și pentru acestea pensii speciale. De exemplu, Anghel Stanciu, ales de șase ori deputat de Iași, acum cu pensie suplimentară de parlamentar de 4.600 de lei la care se adaugă și pensia obișnuită, a votat ca deputat pentru pensiile speciale. El are o condamnare definitivă la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, fiindcă şi-a angajat fiul şi nora la biroul său parlamentar din Iaşi. Karoly Kerekes a fost condamnat definitiv la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese, după ce și-a angajat fiul și soția la biroul parlamentar din Mureș. Pensia medie a acestor angajați este modestă, comparativ cu a altor speciali, dar de peste trei ori pensia medie națională obișnuită. Prin urmare, ei încasează o pensie medie de aproape 3.500 de lei net, dar au plătit contribuții pentru una de numai 2.050 brut, mai informează cursdeguvernare.ro. De aproape 1.900 de lei beneficiază inclusiv Florin Iordache. Cursdeguvernare.ro precizează că pensia medie în România este de 939 de lei, iar aproape 1,2 milioane de români au pensii de 520 de lei (pensia minimă socială).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.