Expres

Fantasticul românesc va fi prezentat la BRAŞOV de Oliviu Crâznic

 

La invitaţia membrilor clubului Sci-Fi & Fantasy Antares, scriitorul de literatură fantasy, Oliviu Crâznic va susţine la Braşov simpozionul „Fantasticul românesc în 2015”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 14 mai 2016, începând cu orele 14.00, la librăria Okian. 

Unul din fondatorii Antares, Ana Borlan, ne-a spus despre Oliviu Crâznic că este unul din cei puțini scriitori români de literatură fantastică neviciată, limpede și cristalină: „Trecând de la generația marilor maeștri ai fantasticului: Voicu Bugariu, Rodica Bretin, Sergiu Someșan, și alții, Oliviu Crâznic se înscrie pe arcul maeștrilor contemporani, completându-și opera cu inserții neo-romantisme, respingând procedeele modernismului de avangardă, păstrând însă noul spiritualism al direcției filosofiei romantice. Oliviu Crâznic nu se sfiește să-și îndrepte, nonconformist, cu originalitate, pașii și atenția către partea întunecată a fantasticului, la marginea vag delimitată a science-fiction-ului, cochetând ușor cu elementele horror-ul de factură emoțională. Universul speculat de acest scriitor de «dark fantasy» are un frumos și armonios aspect poetic. Nu lipsește nimic din proza scriitorului. Dacă ar fi mai mult, s-ar pierde echilibrul”. 

De ce… Fantasy?

Ana Borlan ne-a descris în stilul personal ce înseamnă Fantasy, în viziunea literară.

„Fantasticul este un ingredient necesar și important, nu numai în viața de zi cu zi, dar și, sau mai ales, în literatură. Fiecare din noi, oameni de rând sau în afara rândului, avem nevoie de un strop de magie, de o boabă de miraculos, de un fir misterios de suspans ce leagă lumi de universuri îndepărtate, tărâmuri de vis cu speculații terifiante sau vastitatea fanteziei cu născocirile mistice. Încă de mici, ne întâlnim cu tot felul de personaje mitologice, creaturi feerice sau monstruoase, legendare, fantastice, prin care, mai apoi, ne dezvoltăm creativitatea și imaginația debordantă. Copilăria trăiește în noi fiecare, plecând de la cititul basmelor și a miturilor străvechi, pășind în lumi fantastice unde am dori să poposim chiar și pentru un timp scurt, să trăim cu pasiune aventuri neverosimile într-o lume fictivă, să ne emoționăm, să ne bucurăm de rolurile imaginare alături de figurile incredibile și intrigante. Fantasy utilizează ingrediente uneori greu de digerat, ceea ce este o provocare”.

Unde poți întâlni făpturi supranaturale? În fantasy.

Unde poți intra liniștit într-o fascinantă lume imaginară, cu personaje și teme epice? Unde poți trăi realitatea irealului? Unde te poți întâlni cu lumea imposibilului? În fantasy.

Unde poți întâlni eroi fabuloși – buni și răi, zei și semizei, magicieni și vrăjitori, zâne și dragoni? În fantasy.

Unde poți aduce la viață vremuri medievale, timpuri istorice de mult apuse? Unde poți construi și visa la un viitor magic, proiectat într-un alt plan astral? În fantasy.

„Unii visători, contemplatori, cei care se lasă în voia imaginației, ar putea afirma că se sustrag benevol din aria normalului, firescului, a zilelor cadențate de rutina cenușie. Unii oameni, mai riguroși, ne-ar putea acuza că dăm întâietate speculațiilor fanteziste, plăsmuirilor, minunilor inexistente. Astfel, fantasticul devine o experiență a limitelor, acțiunilor îndrăznețe și trăirilor extreme, proiectându-ne fie într-o lume plină de supranatural, fie într-o atmosferă gotică, relevând întâmplări cu aură misterioasă împletite cu istoria mistică”, a mai spus iubitoarea de litetatură fantastică.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button