Expres

„Experimentul Piteşti”, proiecție specială la Brașov (video)

„Experimentul Piteşti”, proiecție specială la Brașov

Cinema Astra găzduiește astăzi, începând cu ora 18.00, proiecţia specială a filmului „Experimentul Piteşti”, regizat de Victoria Baltag. Proiecţia lungmetrajului va fi precedată de o expunere unicat de obiecte autentice din timpul filmărilor, obiecte folosite de către foştii deţinuţi politic în închisori şi obiecte de artă ale artiştilor contemporani legate de subiectul închisorilor comuniste. Va fi şi un moment vizual pregătit de către regizoare cu Elena Mazarini, nora generalului Mazarini (n. 1 august 1889, Costişa, jud. Neamţ; d. 24 iulie 1955, Bucureşti), general care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial.
În distribuţie, cu o ultimă prezenţă cinematografică, îl veţi putea vedea şi pe Ion Caramitru, susţinător al acestui proiect.
Evenimentul va fi urmat de o sesiune Q&A cu realizatorii filmului.
Intrarea se face pe baza unei donaţii de la 50 de lei, sumă care merge la costurile restante de realizare a filmului independent, transmit organizatorii.
Lungmetrajul „Experimentul Piteşti” este un film-document, un film-testament, un film-manifest şi un film-semnal de alarmă. Cercetarea pentru acest film istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor şi interviuri, pe o durată de peste 4 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen. Lungmetrajul a ajuns la lumină după 12 ani de muncă benevolă, cu aportul a 120 de actori încă neplătiţi şi peste 800 de oameni în spatele camerei, mai spun organizatorii.
În prezent, pelicula se bucură de succes internaţional.

„Una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare”

Experimentul Piteşti „a fost una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”, aşa cum afirma istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze. Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime prin reeducare. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuşi reeducării prin tortură, dar nu oricum, ci aplicată chiar de colegii de celulă, unii transformându-se în torţionari, ceilalţi fiind victime. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minţii din Europa de Est.
„Este un proiect realizat cu suflet, pentru suflet. (…) Am realizat acest film pentru a oferi educaţie, informare şi artă, pentru a cunoaşte trecutul, pentru a învăţa din el şi pentru a nu permite niciodată să se mai întâmple asemenea atrocităţi. Mai mult decât atât, Edmund Burke spunea că «Singurul lucru necesar pentru că răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic», aşadar eu cred că oamenii buni trebuie să acţioneze împotriva triumfului răului şi asta am făcut noi prin acest proiect. Acesta este primul şi singurul film despre fenomenul reeducării, un film-document care tratează o poveste adevărată bazată şi pe mărturiile familiilor celor care au murit sub torturi fizice şi psihice între 1949-1952. Este un film de interes internaţional pentru că dezvăluie un adevăr despre fenomenul de reeducare care s-a întâmplat în toate ţările de sub URSS şi se întâmplă şi astăzi, din păcate”, a mai spus Victoria Baltag.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare