EXCLUSIV. Nici o ţară, pe timp de pace, nu a pierdut 110 muzee în mai puţin de 10 ani – galerie foto
Din motive lesne de înţeles, fotografiile din galeria foto sunt alb-negru.
Pentru a XI-a oară la rând, întreaga Europă a sărbătorit „Noaptea Muzeelor”, unul dintre cele mai importante evenimente din muzeologia europeană și mondială, fiind totodată pentru singura dată în an când oamenii pot vizita muzeele la o oră târzie în noapte.
„Astăzi, până spre miezul nopţii, vom fi alături de toţi membrii comunităţii brașovene și turiștii aflaţi în orașul nostru. Le oferim posibilitatea să redescopere bogăţiile patrimoniale deţinute de noi, într-o altă lumină, nu pe timpul zilei cu lumina soarelui pe toate ferestrele, ci noaptea”, a declarat sâmbătă pentru mytex.ro director muzeului „Casa Mureșenilor”, Valer Rus.
O altă expoziţie de artă deschisă pentru 12 ore, prin care se dorește tragerea unui semnal de alarmă faţă de situaţia muzeelor din România, a avut loc și la Poarta Ecaterina unde au fost expuse desene și picturi de dimensiuni foarte mici.
„Am cerut aprobările artiștilor să printăm lucrările lor în format mic, A7, din cauza tăierii bugetului cultural, sărăciei culturale în general. E un fel de – «pe măsura interesului pentru cultură». Tema internaţională a «Nopţii Muzeelor» de anul acesta a fost cumva legată de sărăcie și de faptul că multe muzee se închid și situaţia devine din ce în ce mai complicată. În ţară, unele lucrările sunt și acoperite sau ramele picturile sunt expuse goale”, a declarat unul dintre reprezentanţii expoziţiei, George Roșu.
Cu excepţia evenimentului „Nopţii Muzeelor”, există foarte puţini iubitori de artă care doresc să cunoască rădăcinile poporului lor.
„Lumea vine datorită evenimentelor speciale făcute cu ocazia muzeelor, adică nu pur și simplu deschide omul ușa muzeului și hai să-l văd. Dar, cumva, la noi, fiind pustiu și mort, publicul e o ocazie bună să îl învii, să îi dai un șut în fund ca să vadă o cultură”, a mai declarat pentru mytex.ro, George Roșu.
Recordurile vizitării muzeelor se depășesc într-o singură noapte din an, atunci când se organizează evenimentul de anvergură internaţională „Noaptea Muzeelor”.
„În toată România, în această noapte în mod particular, se depășesc toate recordurile. De la an la an au fost din ce în ce mai mulţi vizitatori și cu siguranţă știm deja că în această seară ne testăm limitele maxime, aflăm câţi vizitatori pot intra de fapt în același timp în spaţiile noastre. Noi fiind o casă memorială, bineînţeles, avem spaţii mai restrânse, mai modeste, dar cu toate acestea, ani la rând, am avut mult peste 1.000 de vizitatori. Anul trecut aproape 2.000, dar sunt momente în care ne dăm seama că mai mult de atâta nu vom putea avea niciodată, oamenii stau la coadă la intrare, și, efectiv, nu pot intra în același timp în interiorul clădirii. Dar, undeva spre 2.000 de oameni pot intra în interval de 6 ore. Există valori inegale, constanta este evident mult mai jos faţă de anii trecuţi, situaţii precum «Noaptea Muzeelor» sunt situaţii excepţionale. Nici măcar când este intrarea gratuită, în zile precum «Ziua Internaţională a Muzeelor» nu vin atât de mulţi cum vin noaptea. Explicaţia este destul de simplă, sunt foarte mulţi oameni care lucrează în week-end sau optează să meargă în aer liber sau în alte locuri. Acesta este motivul pentru care la această oră sunt mult mai mulţi vizitatori decât oricând în restul anului, pentru că sunt oamenii liberi și nu sunt la serviciu”, a mai declarat Valer Rus, directorul Muzeului „Casa Mureșenilor” din Brașov.
Totodată, în cadrul celui mai important eveniment pe plan european și mondial, „Noaptea Muzeelor”, muzeografii nu au putut da uitării problemele esenţiale cu care se confruntă. Conform statisticilor, în mai puţin de 10 ani au fost închise aproximativ 110 muzee, lucru posibil prin retrocedarea imobilelor sau a bunurilor culturale. Și cum statul român își permite luxul de a pierde patrimoniul acestei ţări, în prezent se judecă alte 400 de procese în instanţe superioare, motiv pentru care și fotografiile din galerie sunt alb-negru.
„Suntem și noi solidari cu colegii din întreaga ţară, anul acesta Reţeaua Naţională a Muzeelor a propus organizarea unui protest la nivel naţional. Suntem cu toţii îngrijoraţi de pierderea patrimoniului, atât imobil, cât și bunuri culturale mobile, obiecte. Acestea sunt retrocedate cu sentinţe judecătorești. Noi nu contestăm dreptul la proprietate, însă vrem să atragem atenţia autorităţilor că nici o ţară, pe timp de pace, nu a pierdut 110 muzee în mai puţin de 10 ani. Deci sunt ţări care pe timp de război nu au pierdut atât de multe muzee. Mai mult, sunt pe rol, în acest moment, 400 de procese în instanţe superioare, la Curţi de Apel, la tribunale pentru retrocedare de obiecte. Nimeni nu își poate permite cu adevărat luxul de a pierde patrimoniul”, a încheiat, în exclusivitate pentru mytex.ro, Valer Rus, directorul muzeului „Casa Mureșenilor” din Brașov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.