Expres

Eveniment unic astăzi în Șchei: îngroparea vătafului

Eveniment unic astăzi în Șchei: îngroparea vătafului. Început la Buna Vestire, calendarul obiceiurilor și ritualurilor pe care le practică Junii din Șcheii Brașovului s-a încheiat deja pentru cele șapte grupuri (societăți).
Însă îngroparea vătafului Grupului Junilor Dorobanţi este un vechi obicei din Șcheii Braşovului, care are loc de ceva vreme toamna. Cel care este vătaf, adică conducătorul grupului din anul în curs, este „îngropat” de viu. Ritualul presupune ca acesta să fie pus pe o scară, să i se aducă o cruce ca la orice mort şi să se țină o „slujbă” oficiată de un preot şi doi cantori (dintre membrii grupului) şi un grup de muzicanţi. Vătaful este purtat pe o scară din curtea Bisericii Sf. Nicolae şi pe străzile din Şchei, până în locul numit Podul Dracului, unde este pus pe deasupra unui râu şi scăldat până oferă o cinste celor prezenţi ca să fie dezlegat. Tot ritualul este presărat cu glumele specifice Şcheiului.
Anul acesta, evenimentul va avea loc astăzi, începând cu ora 10:00, din curtea bisericii Sfântul Nicolae din Piața Unirii, în organizarea Junilor Dorobanţi, grup care își sărbătorește centenarul.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button