Expres

EN 2021. Ce subiecte au avut de rezolvat candidații la română

 

Update EVALUAREA NAȚIONALĂ. Subiectele complete și cum se punctează răspunsurile corecte

Update EN 2021. Subiectele la română care dau bătăi de cap / Subiecte diferite pentru cei care au studiat în limba maghiară

Subiectele complete și baremul de evaluare și de notare vor fi pe myTEX.ro, imediat ce vor fi disponibile pe site-ul Ministerului Educației, după ora 15.00.

Absolvenţii de clasa a VIII-a, care susțin examenul în condiții atipice, au avut subiecte relativ ușoare la proba de Limba şi literatura română a Evaluării Naţionale (EN), chiar dacă este prima dată când acestea au forma testelor PISA, fiind într-o broșură de 10 pagini, inclusiv pentru răspunsuri și compuneri (detalii: EN 2021. Tot ce trebuie să știți pentru un examen reușit. Candidații vor primi 10 pagini cu subiecte (DOCUMENT))

La subiectul I, candidații au primit două texte la prima vedere (un fragment din „Pantera neagră” de Sorin Titel și al doilea, un fragment preluat din Dilema Veche, „Falsa generozitate”, de Stela Giurgeanu), pe baza cărora candidații au avut de rezolvat mai multe cerințe, cele mai multe vizând capacitatea de înțelegere a textului, având de ales dintre mai multe variante de răspuns, dar și cunoștințele de limba română (fonetică, vocabular, morfologie și sintaxa propoziției și a frazei).

Articole asemănătoare

De asemenea, la un moment dat li s-a cerut să prezinte, în 30 de cuvinte,  legătura, la nivelul conținutului, între cele două texte la prima vedere, să asocieze fragmentul din „Pantera neagră” cu alt text citit și să prezinte, în 50-90 de cuvinte, asemănarea și deosebirea dintre ele, să motiveze răspunsul la întrebarea „Crezi că ar trebui să-ți urmezi visul în orice condiții?”, valorificând primul text la prima vedere, în 50-100 de cuvinte.

Candidații au avut de răspuns la mai multe cerinţe de vocabular și fonetică (sinonimele a două cuvinte, identificarea diftongilor, modul de formare a unor cuvinte), de morfologie și sintaxă a propoziției (identificarea unor părți de vorbire și precizarea funcției sintactice) și a frazei – ultima mergând pe construcție și identificare.

La zubiectul II, elevii au primit cerința de a scrie un text narativ în care să povestească o situație neprevăzută din timpul unui joc cu prietenii în curtea școlii.

Subiectele complete și baremul de evaluare și de notare vor fi pe myTEX.ro, imediat ce vor fi disponibile pe site-ul Ministerului Educației, cel mai probabil, după ora 15.00.

Sursa foto: Libertatea


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button