Expres

Elevii brașoveni eminenți sunt obligați să cerșească

 

De ani buni, în fiecare primăvară se produce același fenomen: echipe de elevi de la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, de la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” sau de la Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă” din Brașov ori de la toate trei (ba anul trecut au fost și cei de la Colegiul Național „Unirea”) reușesc să se califice la prestigiosul concurs de informatică American Computer Science League (ACSL), adică în elita informaticii mondiale. ACSL se desfășoară de  36 de ani și este un concurs internațional de informatică la care participă mai mult de 200 de licee mari din lume. Calificarea nu se face într-o zi sau două, ci după aproape șase luni de studiu, de muncă, trecând prin diferitele etape ale competiției, ce se desfășoară la distanță, din fața computerului. Liceenii ajung în finală, care se desfășoară în SUA. De unde nu s-au întors niciodată cu mâna goală. Dar de fiecare dată, pentru a ajunge acolo trebuie să treacă prin aceeași situație umilitoare. Tinerii și profesorii lor sunt puși în situația de a cerși fondurile necesare ajungerii în SUA, pentru a reprezenta cu cinste orașul și țara, aducând medalii. În măsura în care s-a putut, în anii trecuți s-au mai alocat fonduri de la Primăria Brașov și/sau Consiliul Județean. Părinții și prietenii se mobilizează și caută sponsori, iar elevii eminenți stau cu sufletul la gură până în ultima clipă, temându-se că sărăcia îi va împiedica să își demonstreze valoarea într-o confruntare de vârf.

Sensibilizat de această situație, un brașovean cu simț civic a lansat un apel la ajutor: „Nu am fost, până acum, adeptul distribuirii sau redistribuirii cazurilor diverse pentru nevoi de ajutor financiar din partea societății, dar acum mi-am schimbat părerea! Și am s-o fac până, poate, reușesc să sensibilizez pe cei ce pot ajuta!…Însă acești copii merită cu vârf și îndesat gratitudinea societății din care fac parte pentru că-s unii dintre cei mai deștepți și riscăm altfel să se laude alții cu ei și să și-i asume dacă nu vom face ceva!…” Apelul lui se referă la trei elevi de la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov „care și-au câștigat dreptul de a-și pune în valoare creierele lor, mai mult decât prețioase” la ACSL,. Este vorba despre Alexandru Strîmbu, Alexandru Ghiță și Gabriel Ineluș, care ar urma să plece la ACSL în perioada 15-30 mai 2015. „Ar fi mare păcat să nu poată ajunge acolo mai ales că brașovenii au tradiție în acest mare concurs mondial (…) Până acum, elevii de la „Șaguna” au participat la OPT ediții ale ACSL, iar câștigarea acestui concurs a devenit o obișnuință pentru echipa Colegiului „Andrei Șaguna”.

 

„Dacă puteți ajuta, vă rog să o faceți!…Acești copii minunați ar urma să plece în a doua decadă a lunii mai 2015 peste Ocean… Dacă o să aibă bani!… Sunt niște puștani de excepție!…Haideți să nu-i lăsăm atunci când le este greu!… Sunt prea deștepți să nu înțeleagă gestul românilor de a-i ajuta atunci când se poate!..”, mai spune brașoveanul, care nu ascunde faptul că este coleg de serviciu cu tatăl unuia dintre ei.

În aceeași situație se află elevii șaguniști care au câștigat prestigiosul NASA Space Settlement Contest și care nu se pot baza decât pe profesori și părinți pentru obținerea sponsorizărilor pentru a participa la conferință internațională din luna mai 2015 de la Toronto, unde se decernează premiile și unde își pot prezența proiectele. Se practică cerșitul din poartă în poartă pe la firmele private și se stă cu sufletul la gură în așteptarea rezultatului final… „Trist, într-o țară în care s-au deturnat bani publici cu miliardele, să nu se găsească resurse pentru a premia și încuraja excelența!”, spune mama unui șagunist.  


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button