Durere cumplită pentru preotul Doru Gheaja, părintele cântecelor „Aşa-i românul“ şi „Tu, Ardeal“
Durere cumplită pentru preotul Doru Gheaja, părintele cântecelor „Aşa-i românul” şi „Tu, Ardeal”. Fiica sa, Dorina Luminiţa, a încetat din viață brusc şi neaşteptat. Anunțul a fost făcut de Oficiul pentru Studii Pedologice și Agrochimice Cluj, acolo unde lucra fiica părintelui.
„Brusc și neașteptat, draga noastră colegă și prietenă Dorina Luminita Gheaja a plecat prematur spre veșnicie. Îl rugăm pe Dumnezeu sa o primească în locul veșnic luminat al celor buni și drepți.
A fost un om minunat, o colegă deosebită și va rămâne mereu în sufletele noastre. Dumnezeu să o odihnească în pace! Condoleanțe familiei îndoliate!”, au scris colegii pe Facebook.
Cine e părintele Doru Gheaja
Durere cumplită pentru preotul Doru Gheaja, părintele cântecelor „Aşa-i românul” şi „Tu, Ardeal”. A ales preoţia, dar a rămas aproape de muzica populară, de folclor.
Înainte de preoţie, a fost membru în Ansamblul artistic al Regiunii Braşov, iar ulterior a intrat în Ansamblul profesionist de cântece şi jocuri „Mureşul” din Târgu-Mureş.
În urmă cu patru decenii a fost descoperit de Adrian Păunescu care l-a cooptat în Cenaclul „Flacăra”. Ajutat de poet, Doru Gheaja este cel care a lansat cunoscuta piesă „Aşa-i românul“, culeasă din judeţul Sibiu, de pe Valea Hârtibaciului. Ulterior, Adrian Păunescu i-a scris textul la cântecul „Colindul Apusenilor”. Cântec cunoscut ca „Tu, Ardeal”, a cărui linie melodică este luată de preot de la priceasna „Simone, spune-mi tu dacă mă iubeşti”.
Fiu de preot, Doru Gheaja a călcat în 1986 pe urmele tatălui, îndeplinindu-i astfel părintelui său o mare dorinţă. Colaborarea cu Adrian Păunescu a continuat şi după 1990, când Cenaclul Flacăra s-a reluat sub denumirea „Totuşi iubirea”. Îşi aminteşte cu emoţie de anul 1992, atunci când a fost cu cenaclul la Chişinău, la sfinţirea statuii lui Ştefan cel Mare. Aici a cântat alături de maestrul Tudor Gheorghe şi regretaţii Aldea şi Doina Teodorovici. Preotul a înregistrat de-a lungul timpului trei CD-uri: „Colinde”, „Pricesne” şi „Tu Ardeal, străbun pământ”. De mai mulți ani face parte din Cenaclul „Lumină lină”, condus de pr. Cătălin Dumitrean din Sibiu. Cenaclul recreează atmosfera Cenaclului „Flacăra”, părintele Dumitrean însuși adoptând până la mimetism stilul poetului Adrian Păunescu.
Împreună cu cei din cenaclu, părintele Gheaja a cântat de mai multe ori și la Brașov.
Foto: arhivă
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
„a încetat din viață brusc şi neaşteptat.” Deces subit? Câte doze avea la activ? 3? 4?
Doar mizeriile de moldovan, mihăilă și mahler nu crapă, n-ar mai avea zie ele și aplaudacii lor