Expres

După Pesta Porcină, Pesta Micilor Rumegătoare „ameninţă” România. Care sunt măsurile şi recomandările DSVSA BRAŞOV

 

Autorităţile din România, implicit cele din Braşov, iau măsuri, în vedere contextul epidemiologic alarmant în care Bulgaria a notificat până la data de 30 iulie, prin sistemul WAHIS (OIE), şase focare de Pesta Micilor Rumegătoare (PPR).

Potrivit şefului instituţiei, dr. Dorin Enache, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov îi va informa în scris pe operatorii economici care desfăşoară sau intenţionează să desfăşoare activităţi de comerţ cu rumegătoare din Bulgaria despre situaţia epidemiologică din ţara respectivă.
De asemenea, pentru prevenirea apariţiei bolii, DSVSA Braşov va trebui notificat în cazul oricărei intenţii de achiziţie de ovine sau caprine din Bulgaria.

Achiziţionarea de animale din speciile susceptibile (ovine, caprine) se va putea face numai cu documente sanitare veterinare şi va fi necesar examenul clinic al animalelor la locul de destinaţie şi izolarea lor pentru o perioadă de 21 zile (perioadă de carantină).

Alte măsuri dispuse la nivelul judeţului: instruirea crescătorilor de ovine şi caprine prin intermediul asociaţiilor de crescători; desemnarea la nivelul DSVSA Braşov a unui responsabil de boala PPR; intensificarea controalelor în trafic pentru a identifica transporturi de animale neautorizate; monitorizarea sporită a transporturilor de animale în cadrul comerţului intracomunitar cu Bulgaria prin sistemul TRACES.

În altă ordine de idei, dr. Dorin Enache a amintit că proprietarii de animale au obligaţia de a notifica în regim de urgenţă, la DSVSA Braşov sau celui mai apropiat medic veterinar, orice modificare de comportament, îmbolnăvire sau caz de mortalitate la animalele din speciile amintite.

„De asemenea, se menţine alerta în ceea ce priveşte riscul apariţiei Pestei Porcine Africane în judeţ, DSVSA Braşov făcând apel la populaţie pentru respectarea principalelor măsuri de protecţie pentru această boală, după cum urmează: anunţaţi imediat medicul veterinar în caz de sacrificare, îmbolnăvire sau moarte a unui porc din gospodărie. Schimbaţi-vă hainele şi încălţămintea înainte de a intra în adăposturile animalelor! Nu hrăniţi porcii cu resturi alimentare! Nu lăsaţi porcii liberi, în afara adăposturilor! Este interzisă creşterea porcilor în zone unde pot intra în contact cu porcii mistreţi!”, a mai transmis directorul DSVSA Braşov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button