Duminica Ortodoxiei, triumful asupra iconoclasmului
Duminica Ortodoxiei, triumful asupra iconoclasmului
Prima Duminică din Postul Mare, cea în care ne aflăm astăzi, este numită Duminica Ortodoxiei.
Instituită în secolul al IX-lea, este sărbătoarea victoriei cinstitorilor sfintelor icoane asupra celor care doreau înlăturarea lor din cultul Bisericii (iconoclaștii). Cinstirea sfintelor icoane a fost restabilită la Sinodul al VII-lea Ecumenic de la Niceea, în anul 787, atunci când au fost anatematizați și cei care luptau împotriva lor. La 4 martie 843, Sinodul convocat la Constantinopol de Patriarhul Metodie, în timpul Împărătesei Teodora, confirmă hotărârile celor șapte Sinoade Ecumenice, inclusiv a dogmei cinstirii icoanelor.
Întrucât, fiecare dintre ereziile condamnate cu acel prilej contesta un aspect sau altul al mântuirii câștigate prin întruparea Fiului lui Dumnezeu, iar erezia iconoclastă avea ca țintă însăși iconomia mântuirii în ansamblul ei, restabilirea cultului icoanelor nu a reprezentat o victorie izolată, ci triumful întregii Ortodoxii. La 11 martie, în prima duminică a Postului Mare din anul 843, deciziile Sinodului din 4 martie au fost proclamate în mod solemn și se instituie Duminica Ortodoxiei, pentru a sublinia biruința dreptei credințe asupra iconoclasmului, dar și asupra tuturor ereziilor în general.
Pastorală a Sfântului Sinod al BOR
Sfântul Sinod al BOR, în scrisoarea pastorală transmisă în Duminica Ortodoxiei 2024 clerului şi credincioşilor din Patriarhia Română, reamintește istoria și importanța sfintelor icoane în Ortodoxie.
„Icoana ne arată că omul poate birui păcatul și poate ajunge la îndumnezeire, cu ajutorul harului Duhului Sfânt și prin viață curată”, este una dintre concluziile mesajului.
De asemenea, sinodalii amintesc de colecta pentru Fondul Central Misionar și îndeamnă credincioșii să contribuie pentru susținerea activităților misionar-pastorale și social-filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române.
Pastorala Sfântului Sinod din Duminica Ortodoxiei poate fi citită aici.
Colectă pentru Fondul Central Misionar
În această duminică, în toate Bisericile Ortodoxe se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, una dintre cele trei existente în cultul ortodox, dar care se slujește numai de 10 ori pe an. În Postul Sfintelor Paști ea se oficiază în primele cinci duminici ale acestuia. De asemenea, din Duminica Ortodoxiei, în toate bisericile și mănăstirile din Patriarhia Română se organizează colecte în bani pentru Fondul Central Misionar, în care sunt depuse donațiile de la fiecare parohie sau mănăstire a Bisericii Ortodoxe Române, pentru susținerea activităților misionar-pastorale și social-filantropice ale BOR.
„Fondul Central Misionar este o expresie a solidarității ortodocșilor români, dar și o mărturie a unității de neam. De susținerea acestui fond beneficiază, în fiecare an, comunități parohiale, biserici, mănăstiri și așezăminte sociale din țară și din diaspora, care contribuie, astfel, prin activitățile misionare, sociale, educaționale și caritative, la păstrarea identității noastre românești”, se arată în Pastorală.
Această colectă a fost înființată prin hotărârea Sfântului Sinod în septembrie 1956 pentru a veni în sprijinul parohiilor sărace care nu-și puteau asigura plata angajaților, utilitățile și cele ce aveau nevoie, cu precădere din zona Transilvaniei, parohii proaspăt revenite la Ortodoxie.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.