DSS Braşov vrea să se acrediteze pentru a putea veni în sprijinul victimelor violenţei domestice
Direcţia de Servicii Sociale (DSS) Braşov are nouă servicii acreditate, iar pentru altele este sprijinită de către organizaţii nonguvernamentale, dar chiar şi aşa victimele violenţei în familie se trezesc că nu au cui să ceară ajutor. Pentru a veni în sprijinul acestei categorii vulnerabile, DSS Braşov vrea să obţină acreditare şi să presteze servicii în favoarea victimelor violenţei domestice.
De asemenea, DSS Braşov îşi propune să depună în luna aprilie dosarul de licenţiere pentru înfiinţarea unui Centru de Zi pentru Persoane cu Dizabilităţi în incinta Căminului de bătrâni din cartierul Noua, pentru înfiinţarea unui Centru de zi pentru persoane vârstnice din Răcădău şi a unui serviciu de asistenţă comunitară.
Viceprimarul Costel Mihai a precizat că, prin serviciul de asistenţă comunitară, DSS Braşov va avea echipe mobile care vor cartografia nevoile sociale pe cartiere, astfel încât serviciile să fie direcţionate în funcţie de nevoi pe fiecare zonă în parte. „Sunt de exemplu zone unde sunt mai mulți copii care au părinții plecați în străinătate și sunt astfel într-o situație de risc sau sunt cartiere unde sunt mai multe persoane în vârstă”, a explicat viceprimarul.
Ce servicii oferă DSS Braşov
Printre serviciile cu licenţă definitivă pe care le oferă DSS Braşov se numără cele destinate persoanelor vârstnice (Căminul pentru Persoane Vârstnice din Noua, Centrul de Îngrijiri Temporare pentru Persoane Vârstnice, Unitatea de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, Centrul de zi de asistență și recuperare persoane vârstnice și Centrul de zi de socializare pentru persoanele vârstnice). De asemenea, DSS Braşov are acreditate pentru servicii pentru persoane fără adăpost (Adăpostul de noapte, Centrul de zi informare și consiliere și Centrul rezidențial) dar și un centru pentru minori (Centrul de îngrijire de zi pentru copii aflați în situații de risc).
Şase ONG-uri la Centrul Multifuncţional
La Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale de pe strada Panselelor funcţionează şase organizaţii neguvernamentale, care oferă servicii acreditate în completarea celor oferite de DSS. Este vorba despre trei asociaţii care oferă servicii pentru copiii cu autism, două pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii şi o asociaţie pentru persoanele cu dizabilităţi psiho-mentale (Asociaţia Scut).
Acestea sunt singurele licenţiate pentru a ocupa spaţiile din cadrul CMSS.
„În perioada următoare, împreună cu aceste organizații, vom face o analiză a necesarului de spații pentru fiecare organizație în parte, pentru că la licențiere li s-au impus anumite condiții, respectiv spațiul necesar în raport cu numărul de beneficiari, și trebuie să vedem ce spații rămân libere. Deocamdată, nu există alte organizaţii licențiate pe alte tipuri de servicii în municipiul Brașov care și-ar putea desfășura astfel activitatea în CMSS. Există însă organizații, de exemplu pentru copiii abandonați sau pentru surdo-muți și nevăzători, care din cauza lipsei de personal, s-au putut licenția doar la sediul lor. Mai este asociația Diaconia, pentru copii și tineri, care a început demersurile pentru licențiere, dar ar avea nevoie de mai mult spațiu decât le putem pune noi la dispoziție. De asemenea, există și filială a unei asociații ce oferă servicii pentru persoanele cu HIV – SIDA, dar care a renunțat la licențiere pe spațiul CMSS din lipsă de personal”, a precizat Mihai Costel.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.