Expres

Dorința fetițelor de a fi zâne, folosită în scop malefic printr-un joc de tip „Balena Albastră”

 

Jocurile online, fie pe platforme web, fie descărcate din aplicații, pot fi periculoase pentru cei mici, după cum a demonstrat-o „Balena Albastră”, care presupunea îndeplinirea unei serii de porunci periculoase încheiate cu sinuciderea.

Potrivit educatieprivata.ro, mai mulți părinți au semnalat în ultimul an că alte două jocuri online periculoase sunt populare printre copiii de vârstă școlară: „Vrei să fii o zână?” și „Granny”.

Primul joc ar fi asemănător cu „Balena Albastră” prin faptul că presupune îndeplinirea unor porunci, ultima fiind de a da drumul la gazele de la aragaz, pentru a deveni „zână”.

Iată ce li se spune fetițelor dornice să devină „zâne de foc”: „La miezul nopții, atunci când toată lumea doarme, ridică-te din pat, fă turul camerei de trei ori și spune fraza magică, ulterior mergi la bucătărie, dar ai grijă ca nimeni să nu te observe, altfel magia nu-și va face efectul, deschide gazul de la toate arzătoarele aragazului, dar nu-l aprinde. După ce ai făcut asta, lasă ușa deschisă și mergi la culcare. Gazul magic va veni la tine, tu îl vei respira în somn, iar dimineața, când te vei trezi, vei observa că te-ai transformat în zână, vei fi zâna focului”.

Jocul a apărut în Rusia, unde a făcut cel puțin o victimă: Sofia Ezhova (foto), o fetiță de 5 ani, a dat drumul gazelor, dar norocul a făcut ca ea să-l și aprindă accidental, astfel că și ea și familia ei au scăpat cu viață. Din nefericire, însă, micuța s-a ales cu arsuri pe mare parte din suprafața corpului.
„Granny”, în schimb, este un joc cu grafică extrem de violentă, în care personajul principal este o bunică-zombie, care îl „urmărește” pe jucător și provoacă scene sângeroase, inclusiv cu elemente de canibalism.

Din informațiile obținute de Educație Privată, ambele jocuri au devenit foarte populare printre elevi, inclusiv printre cei din clasele I-IV.

Dosarul „Balena Albastră” a fost clasat în februarie

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Braşov au desfășurat cercetări privind jocul „Balena Albastră”, după sinuciderea unor tineri despre care existau informații că au intrat în contact cu jocul macabru, apărut tot în Rusia. Acesta avea 50 de nivele care presupuneau îndeplinirea unor sarcini pe care jucătorul le primea zilnic de la un „custode”. Ultima dintre porunci era… sinuciderea.

În dosarul deschis la DIICOT Brașov s-au efectuat cercetări pentru „determinarea sau înlesnirea sinuciderii”, „instigare la lovire sau alte violenţe”, „şantaj”, „ameninţare” şi „trafic de droguri de risc” şi pentru patru infracţiuni de „ucidere din culpă”.

În cadrul acestuia au fost reunite 10 cauze, precum şi lucrări speciale, în toate existând indicii privind infracţiuni săvârşite în legătură cu jocul respectiv.

Dosarul a fost, însă, clasat, deoarece nu s-au găsit dovezi concrete.

„Din întreg materialul probator administrat în privinţa cauzelor soldate cu decesul celor patru minori, niciunul dintre acestea nu a avut vreo legătură cu «Balena Albastră». Este cu greu de cuantificat şi justificat suferinţa prin care au trecut rudele minorilor, care, dincolo de durerea inerentă a pierderilor suferite, au fost nevoite să facă faţă unor speculaţii nedrepte, ce păreau imposibil de înlăturat la momentele iniţiale”, au precizat procurorii DIICOT Brașov, la finalul unui comunicat remis pe 2 februarie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button