Doliu la Opera Brașov. A murit un fost director, dar și regizor TVR
Doliu la Opera Brașov. „Cu imens regret”, instituția de spectacole anunță plecarea din această lume a doamnei Carmen Dobrescu – director și regizor al Operei Brașov în perioada 1979 – 1984, respectiv 1993 – 2000.
Născută în 10 iulie 1933, în Giurgiu, doamna Carmen Dobrescu a urmat cursurile de Regie Operă ale Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (1952 – 1957).
A fost regizor și realizator în TVR, dar și pe multe scene lirice, inclusiv la Brașov.
În perioada 1957 – 2002, a realizat un număr impresionant de emisiuni şi filme muzicale. A acoperit întreaga gamă de genuri: de la folclor şi varietăţi până la spectacole de opera (montate special pentru televiziune), spectacole de teatru, filme-eseu, filme-portret ale unor personalităţi muzicale din ţară sau străinătate.
Aproximativ 150 de filme și emisiuni înregistrate au fost difuzate și în străinătate. De asemenea, a realizat – în calitate de regizor artistic – filme în coproducție cu N.C.R.V. Olanda. Unele dintre filmele realizate au obținut importante premii și distincții internaționale.
A fost de mai multe ori invitată – în calitate de specialist – în jurii internaționale ale unor festivaluri de film și emisiuni TV.
În paralel cu activitatea din TVR, a realizat peste 50 de titluri de operă şi operetă.
A manifestat o mare apetență pentru lucrări coral – simfonice pe care le-a transpus în spectacole. Astfel „Legenda Mănăstirii Argeșului” („Meșterul Manole”) de Iacob Mureșianu, care a fost cântată pentru prima dată pe Câmpia Libertății de la Blaj. Până la montarea pe scena Operei din Brașov, ea nu a mai fost cântată și nici după aceea. De asemenea, în calitate de regizor artistic a prezentat sub formă de „spectacol” „Oratoriul Nașterii Domnului” de Paul Constantinescu, împreună cu colectivul Operei din Brașov. În premieră absolută la Brașov și apoi la Opera Națională Română.
Preocupată de promovarea tinerilor artiști
O preocupare deosebită a doamnei Carmen Dobrescu a constituit-o promovarea tinerelor generaţii de solişti, instrumentişti, corişti, regizori, dirijori etc.
Astfel, pe scena din Brașov, au debutat sub îndrumarea sa soliști ca: Nely Miricioiu, Felicia Filip, Theodor Ciurdea, Leontina Văduva-Ciobanu, Anca Damaceanu, Liliana Dumitrache, Marian Pop, Oana Andra Ulieru, Claudia Codreanu, Lăcrămioara și Stefan Schuller, Adrian Mărcan, Gabriela Hazarian, Valentin Marele, Marius Manea etc. Dar și regizori: Daniel Pralea Blaga, dirijori Dan Rațiu, Koichiro Kammo etc.
Dintre aceștia mulți se află la Brașov, la București, făcând în același timp, glorie artei lirice românești pe cele mai mari scene ale lumii. Putem eumera State Opera – Viena, Opera Mare dinParis, Covent Garden – Londra, Scala – Milano, Metropolitan – New-York.
În cei 45 de ani de activitate artistică a făcut și carieră didactică universitară la Conservatorul de Muzică din București (lector) și profesor universitar (Catedra „Clasa de operă”) la Facultatea de Muzică a Universității „Transilvania” din Brașov.
Premiere absolute alături de Opera Brașov
Alături de colectivul Operei Brașov, doamna Carmen a participat la numeroase turnee internaţionale – Luxemburg, Germania, Olanda, Austria, Marea Britanie, Elveţia şi Italia (ca director si regizor). În 1995, a realizat filmul de operă „La Cenerentola” de G. Rossini, premiat ca fiind „cel mai bun spectacol de operă-film” de către Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor” (1995), respectiv de către APTR, în 1996. De asemenea, alături de doamna Carmen Dobrescu, Opera Brașov a fost invitată la Festivalul Mozart din Salzburg (Austria), fiind singura instituție de profil din România invitată cu un „spectacol Mozart” (regia Carmen Dobrescu, conducerea muzicală Ilarion Ionescu-Galați).
Doliu la Opera Brașov. Dumnezeu să o odihnească în pace! Drum lin printre stele!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.