DNA, probleme în executarea mandatelor de filaj şi înregistrare. „Direcţia trece prin cea mai grea perioadă de când a fost înfiinţată”
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) trece prin cea mai grea perioadă de când a fost înfiinţată, din cauza modificărilor legislative şi a atmosferei în care lucrează procurorii, este de părere şeful interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Călin Nistor.
El a recunoscut, marți seară, la B1 TV, că există probleme cu executarea mandatelor de filaj şi înregistrare ambientală, deoarece este deficit de ofițeri şi nici tehnici nu sunt suficiente.
„Pe chestiunile de tehnică în mediul ambiental într-adevăr avem o problemă pe instalarea de astfel de tehnici în spaţii. Noi ne-am pregătit o parte dintre ofiţerii serviciului tehnic pentru astfel de activităţi. Nu sunt suficienţi, nici nu avem tehnici suficiente şi nici maşini suficiente pentru astfel de operaţiuni. Nu mai putem cumpăra, vom cumpăra câteva maşini”, a explicat procurorul şef al DNA.
Întrebat cât va investi în tehnică, acesta a precizat că DNA este ajutată şi de Direcţia de Operaţiuni Speciale (DOS), care asigură executarea de filaje, ambientale şi interceptări atunci când procurorii DNA o cer.
Vorbind despre modalităţile de filaj, el a precizat că aceste activităţi sunt ample şi costisitoare.
„Un filaj presupune foarte multe maşini şi oameni, dacă vrei să faci un filaj de bună calitate. Regula spune că sunt folosite cam şapte maşini sau nu neapărat şapte maşini, dar cinci maşini şi două motociclete (…). În fiecare maşină trebuie să fie minimum un ofiţer de poliţie. Noi nu avem, deci nu putem acoperi. Le făceau SRI, DIP şi DOS-ul. DOS-ul are capacitatea asta, dar nu ştiu dacă pot onora toate solicitările procurorilor de pe tot teritoriul României”, a menţionat Nistor.
Acesta a vorbit și despre faptul că DNA se confruntă cu cea mai grea perioadă de când a fost înființată Direcția, din cauza modificărilor legislative, dar și a presiunilor.
„Mă refer strict la activitatea DNA, unde activez de peste 13 ani. Cred că, pentru mine și colegii mei, este cel mai greu an de când activăm în cadrul DNA. Direcția, poate, trece prin cea mai grea perioadă de când a fost înființată. Ne referim atât la modificările legislative efectuate, la atmosfera în care se lucrează în cadrul DNA și în spațiul public, la realizările sau nerealizările DNA în aceste moment”, a declarat Călin Nistor.
„În orice stat, politicul are tendința de a încerca să controleze sistemul judiciar. În România, mai pregnant decât în alte state. (…) Magistrații trebuie să reziste acestui asalt, să-și facă activitatea cu bună credință, să sesizeze instanța cu cazuri bine întocmite care să reziste testului, iar noi să obținem condamnări și confiscarea produsului infracțiunii, așa cum cereau și actorii în protestul de pe scările Teatrului Național”, a precizat şeful DNA.
Potrivit acestuia, de când lucrează în DNA a existat presiunea, cu excepția unor scurte perioade, „când politicienii poate au fost preocupați de alte lucruri și mai puțin atacul privind sistemul judiciar”.
Procurorul-şef al DNA, Călin Nistor a afirmat, marţi seară, şi că nu este mulţumit de activitatea Serviciului militar anticorupţie din instituţia pe care o conduce. De la începutul acestui an, serviciul a efectuat doar două rechizitorii.
Înregistrări între procurori
Nistor a afirmat, marţi seară, şi că sunt unii procurori din DNA îşi înregistrează colegii sau superiorii, apoi transmit înregistrările în mass-media, comportament pe care nu-l acceptă..
În fapt, el susţine că le-a transmis tuturor procurorilor că vor pleca din Direcţie, dacă se va dovedi că au făcut astfel de înregistrări. „Dacă acea persoană are nemulţumiri legate de conduita unui şef sau a unui coleg să sesizeze Inspecţia Judiciară, dar ăla nu e comportament de procuror să-ţi înregistrezi colegul şi apoi să prezinţi înregistrarea în mass-media”, a spus Nistor.
Mai multe înregistrări în care apar procurori au apărut în spaţiul public în ultimii ani. De altfel, chiar Nistor a ajuns procuror şef interimar la DNA după ce predecesoarea sa, Anca Jurma, a fost înregistrată de procurorul Florentina Mirică, iar înregistrarea a ajuns în presă.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.