DEMERS. Împotriva retrocedării patrimoniului, Expoziție LEGO și protest, la Muzeul de Etnografie

Directoarea Muzeului de Etnografie Brașov, Ligia Fulga, a prezentat ieri, într-o conferință de presă, programul unității în „Noaptea Muzeelor”, dar a anunțat și că instituția pe care o conduce va participa la protestul împotriva retrocedării obiectivelor și obiectelor de patrimoniu.
Punctul forte, a explicat d-na Fulga, este expoziția LEGO „Imaginar, joacă și societate”, cu tema scenele rurale și citadine. „Vernisajul expoziției va fi vineri, la ora 10.00, iar piesele de artă pot fi văzute până duminică, la orele 18.00”, a explicat Fulga.
În cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”, va fi deschis, între orele 18.00 și 24.00, Muzeul de Etnografie de pe Bulevardul Eroilor nu și Muzeul Civilizației Urbane din Piața Sfatului. Costul unui bilet va fi de 1,5 lei, pentru adulți, iar pentru copii intrarea este gratuită. Ultimul bilet se eliberează la ora 23.00.
„Muzeul Civilizației Urbane nu va fi deschis în «Noaptea Muzeelor» datorită valorii arhitecturale deosebite. În relație cu un aflux mare de vizitatori, microclimatul ambiental se modifică îngrijorător, astfel încât pictura murală și exponatele pot suferi degradări”, a declarat Ligia Fulga.
Pe de altă parte, sursa citată a precizat că muzeul pe care îl conduce va participa la protestul privind retrocedarea patrimoniului mobil și imobil: „Pe clădirea Muzeului Civilizației Urbane (secție a Muzeului de Etnografie – n.red) vom afișa un banner pe care va scrie «MUZEU RETROCEDAT». De asemenea, vom acoperi unele piese cu pânză neagră, de doliu, simbol al distrugerii valorilor patrimoniale, însoțite de textul «Dacă muzeele dispar, nu veți mai vedea niciodată această piesă de patrimoniu»”.
La protestul amintit vor participa și Muzeul de Artă Brașov, unde va fi „invizibil” un tablou de-al lui Nicolae Grigorescu, „Convoiul de prizonieri turci”, dar și Muzeul „Casa Mureșenilor”, care va acoperi lucrarea „Bust de femeie”.
Trei unități muzeale riscă să fie evacuate
Pe de altă parte, Ligia Fulga și directorul Muzeului de Artă Brașov, Bartha Árpád, invitat la conferința de presă, au afirmat că muzeele pe care le conduc riscă în orice moment să ajungă în stradă.
„Imobilul de pe Bulevardul Eroilor este retrocedat Bisericii Evanghelice din 2010. Deocamdată nu plătim chirie pentru acest spațiu, dar suntem la discreția proprietarului, care la orice oră ne poate da afară”, a declarat Bartha.
În același imobil funcționează și Muzeul de Etnografie. „Împreună cu directorul Muzeului de Artă, am propus conducerii administrației județene să cumpere clădirea Palatului Telefoanelor (unde nu funcționează nimeni în prezent), unde ar avea loc cele două unități”, a mai spus Fulga.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

