Expres

De ce se împart covrigi de Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva este sărbătorită astăzi de ortodocși și este asociată cu numeroase legende și tradiții. An de an mii de pelerini creștini merg să se roage și să se închine la moaștele Cuvioasei, depuse la Catedrala Metropolitană Iași.

Pe lângă tradiția pelerinajului, credincioșii țin să respecte alte obiceiuri în data de 14 octombrie.
În folclorul popular, „Sfânta Vineri” este considerată stăpâna femeilor și a activităților lor. În această zi se interzicea lucrul în câmp, spălarea hainelor, cusutul, torsul și țesutul, conform crestinortodox.ro.
De asemenea, se spune că Sfânta Cuvioasă Parascheva este cea care aduce ploi binefăcătoare, spor în recolte și bucurie în inimile agricultorilor.
Ea este considerată și ocrotitoarea apelor. În anumite zone se obișnuiește să se așeze icoana Sfintei Parascheva lângă fântâni și izvoare, ca simbol de protecție.

Ziua Sfintei Parascheva este și momentul în care se aduce aminte de cei care au plecat în „Lumea Neîntoarcerii” și, cu această ocazie, se obișnuiește să se ofere pâine făcută din grâu nou și must.
Pentru că tradiția s-a pierdut și oamenii nu mai coc pâine în casă, credincioșii din zilele noastre obișnuiesc să împartă covrigi sau colaci de Sfânta Parascheva.
De asemenea, în ziua de 14 octombrie credincioșii obișnuiesc să bea must, care este și specific perioadei de toamnă. Mustul este un simbol al bogăției și belșugului și reprezintă mulțumirea fermierilor pentru recolta din toamnă.

În funcție de regiune, gospodinele pregătesc de Sfânta Parascheva diverse mâncăruri tradiționale asociate cu sărbătoarea, cum ar fi plăcinte, colaci sau alte produse de patiserie. Aceste preparate se consumă fie împreună cu familia, fie se fac pachete și se împart între vecini.
Această sărbătoare este adesea însoțită de acte de caritate și de fapte bune.
Sfânta Parascheva este cunoscută pentru puterea ei miraculoasă de a vindeca bolile și de a-i ajuta pe cei aflați în suferință.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button