Expres

De ce a plecat redactorul șef Cătălin Țepelin de la Gazeta Sporturilor / „Articole «sensibile» despre industria pariurilor, de exemplu”

De ce a plecat redactorul șef Cătălin Țepelin de la Gazeta Sporturilor.

Cunoscutul jurnalist a dat detalii, astăzi, pe contul său de Facebook, vizavi de această despărțire neașteptată pentru mulți.

„Mă despart azi de Gazeta Sporturilor după 20 de ani cât o viață de om. Despărțirea este neașteptată și nu s-a născut din voința mea, ea a fost propusă de acționarii Ringier Sportal, compania care deține Gazeta Sporturilor din 2018, și motivată prin clasicele «nepotrivire de caracter, viziune diferită asupra dezvoltării, rezultate etc». În opinia mea însă, ruptura a fost provocată de faptul că m-am împotrivit unor decizii care, cred eu, încercau să încalce principiile unei prese independente”, și-a început expunerea Cătălin Țepelin.

Jurnalistul a continuat: „În ultimul an, au fost mai multe discuții în contradictoriu cu managementul elvețiano-bulgar pe marginea modului de lucru, a strategiei și poziționării GSP. În urmă cu o lună, pe 28 august, alături de Cătălin Tolontan am comunicat și conducerii executive a Ringier AG precum și Boardurilor companiei, printr-o discuție face-to-face la Zürich însoțită de o scrisoare oficială semnată de 25 de lideri ai redacțiilor GSP și Libertatea, că au fost mai multe episoade care, în opinia noastră, sugerau o imixtiune a comercialului în editorial. Iar ingerința asupra independenței jurnalistice este interzisă nu doar de codul de conduită al Ringier, ci și de legea română. Am transmis că eu și colegii mei nu vrem să lucrăm sub o asemenea presiune. Și nici nu vrem să arătăm conducerii, înainte de publicare, articolele «sensibile» despre industria pariurilor, de exemplu. Ni s-a replicat că nu e cazul”.

De ce a plecat redactorul șef Cătălin Țepelin de la Gazeta Sporturilor

„Iar răspunsul final a venit ieri, 2 octombrie: nepotrivire de caracter. Conducerea Ringier este în dezacord cu motivarea mea, susținând că decizia ireversibilă a despărțirii nu are nicio legătură cu demersul din august ori cu libertatea de exprimare a redacției. E momentul perfect pentru cei care pariază pe coincidențe. 1 pauză, 2 final”, a precizat Cătălin Țepelin.

El a mai precizat: „Nu, nu plec de la Gazetă pentru că vreau «să caut alte oportunități» ori pentru că mi-am dorit «să explorez noi orizonturi», cum se spune în astfel de momente. Am cerut să fiu lăsat să lucrez, alături de echipa Gazetei, așa cum am făcut-o dintotdeauna: liber, onest și în interesul publicului, nu al unor terți, fie că ei sunt parteneri de publicitate, persoane din sport sau din afara lui, companii etc. Decizia Ringier a fost că nu mai poate lucra cu mine. Plec dezamăgit, dar cu capul sus. Sunt recunoscător publicului și mândru că am fost coleg, în redacția Gazetei, cu atâția oameni de calitate, profesioniști curajoși și onești. Le mulțumesc tuturor pentru munca lor excelentă și îmi pare rău că nu am putut face mai multe pentru ei în toată această perioadă”.

Iar concluzia apreciatului ziarist este: „20 de ani. O viață de om. Dar și oamenii au mai multe vieți”.

Punctul de vedere al conducerii

Robin Lingg, președintele Consiliului de Administrație al Ringier Sports Media Group, a declarat: „Noi am acordat întotdeauna libertate editorială”. El a susținut că despărțirea de Cătălin Țepelin a intervenit deoarece „lipsea colaborarea acestuia cu grupul internațional de presă”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button