De acum, puteți pune toate „ouăle” în „coșul” de pensii al statului
Contributorii la Pilonul II de pensie pot decide, începând de ieri, să transfere contribuţia lor lunară la Pilonul I (pensiile de stat). Norma ASF nr. 4/2019 pentru modificarea şi completarea Normei nr. 1/2015 privind aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii administrate privat a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 193. Prin depunerea acestei cereri, românii îşi exprimă acordul pentru transferul celor 3,75 procente, care acum le sunt virate la Pilonul II, la Pilonul I, astfel încât întreaga contribuiţie de 25% din venitul angajatului va finanţa plata pensiilor actuale. Banii strânşi în cei mai bine de 10 ani la Pilonul II (sau mai puţin, în cazul celor care au început să contribuie la pensiile private obligatorii după anul 2008), vor rămâne în fondurile private până la momentul ieşirii la pensie a contributorului. Singura condiţie pentru transferul contribuţiei de la Piloonul II la Pilonul I este ca persoana să fi contribuit mai mult de 5 ani.
Cum se depune cererea de încetare a plăţii
Pentru a obține încetarea plăţilor către Pilonul II, contribuabilul trebuie să trimită administratorului său de pensii private o cerere-cadru care conţine, pe lângă datele de identificare a participantului la Pilonul II (nume şi prenume, cod numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate, data naşterii etc) şi datele de contact (adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresă de corespondenţă, număr de telefon). În cerere se va menţiona şi seria şi numărul actului individual de aderare, denumirea fondului de pensii administrat privat şi numele şi adresa administratorului. Alte elemente esenţiale cuprinse în cererea-cadru privesc denumirea angajatorului, cu tot cu Codul Unic de identificare, dar şi denumirea casei de pensii la care este înregistrat participantul. Acestei cereri i se anexează copia actului de identitate valabil la data depunerii cererii şi o declaraţie pe proprie răspundere a participantului la Pilonul II, prin care recunoaşte că a cerut încetarea plăţii contribuţiei individuale la fondul de pensii administrat privat, „în conformitate cu prevederile art. 81 pct. 3 şi 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018”.
Care sunt riscurile
În prezent, procentajul de 3,75% (diminuat de la 5,1%, în loc să ajungă la 6%, conform legii) din cota de 25% de CAS se virează în conturile a peste 7,2 milioane de români, la Pilonul II. Banii de aici sunt investiți, ceea ce înseamnă „înmulțirea” lor. În cazul celor care aleg să înceteze plata contribuţiei la Pilonul II, contribuţia de 3,75% se va duce în sistemul public de pensii (Pilonul I), în care banii sunt cheltuiţi imediat pentru persoanele care ies la pensie. Sustenabilitatea sistemul public de pensii (Pilonul I), bazat pe solidaritatea între generaţii şi în care actualii angajaţi plătesc pentru pensionarii de acum, este serios afectată pe termen lung, se arăta chiar în expunerea de motive a Legii 411/2004 care a introdus Pilonul II de pensii, lege adoptată în Guvernarea Năstase. „De ce nu mai este sustenabil? Sunt tot mai puţini angajaţi care susţin persoanele ieşite la pensie. Reducerea natalităţii concomitent cu îmbătrânirea populaţiei este bomba cu ceas care a determinat foarte multe ţări, printre care şi România, să introducă pilonul II de pensii şi să tot crească vârsta de pensionare. Adăugaţi emigraţia şi lipsa educaţiei financiare şi veţi avea tabloul perfect al unei prăpăstii în care actuala Guvernare PSD-ALDE îţi dă acum posibilitatea să te arunci”, scrie Hotnews.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.