Expres

Dascăli memorabili, omagiați în spectacol caritabil (video)

Dascăli memorabili, omagiați în spectacol caritabil (video)

Dascăli memorabili. Sub acest generic, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Brașov reia, în 2024, tradiția spectacolelor caritabile, încercând să păstreze vie amintirea unor profesori care au dăruit comunității în timpul vieții.

Spectacolul, care are loc astăzi, de la ora 11.00, la Centrul Cultural Reduta, le este dedicat profesorilor Ioan Sorin Apan, Dan Bălan, Ioan Pancea.

Să nu uităm că profesorii schimbă vieți. Comunitatea poate dărui, la rândul ei, în beneficiul HOSPICE Casa Speranței. Mulțumim Cvintetul vocal „ANATOLY” și tuturor partenerilor care vor fi parte a unui spectacol, sperăm memorabil, făcut din suflet pentru a dărui speranță. Mulțumim gazdei noastre, Centrul Cultural Reduta și vă așteptăm cu drag”, spun organizatorii, care nu au mediatizat evenimentul.

Profesorul Dănuț Bălan a murit la datorie, în martie 2012. Inspector școlar, responsabil cu coordonarea activităților extrașcolare, s-a stins fulgerător, în Aula „Transilvania”, în timpul târgului de meserii pe care el îl organizase. Neobositul profesor, în vârstă de 49 de ani, a căzut secerat de un infarct miocardic. Era apreciat de colegi și iubit de copii, fiind prezent la toate activitățile Consiliului Județean al Elevilor și ale Fundației Tineri pentru Tineri, pe care o înființase. Amintirea lui dăinuie și acum în sufletele celor care l-au cunoscut.

Cu o activitate muzicală și pedagogică ce însumează cinci decenii, profesorul brașovean Ioan Pancea a lăsat în urma sa mii de elevi pe care i-a descoperit, îndrumat și al căror talent l-a șlefuit cu exigență. Chiar dacă în 2020 ieșise la pensie, profesorul Pancea era în plină activitate. Vestea plecării sale, la începutul lui decembrie 2023, i-a îndurerat și pe cei care i-au fost cu multă vreme în urmă ucenici și pe părinții lor.

Mulți dintre aceștia vor urca pe scenă, în cadrul spectacolului caritabil.

Născut la Târgu-Lăpuş şi adoptat de Braşov din 1968, Ioan Sorin Apan s-a stins în august 2012. A fost profesor de fizică şi de teologie, membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, etnolog, folclorist, pictor de biserici, creator de artă populară, scriitor şi acordeonist. A predat la şcolile din comunele Bogdan-Vodă şi Prejmer, la Liceul „Nicolae Titulescu” şi Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” şi a contribuit esenţial la înfiinţarea Seminarului Teologic Ortodox „Dumitru Stăniloae” din Braşov, pe care l-a şi condus. Ajuns la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, Ioan Sorin Apan a creat în 1998 un atelier unic de creaţie – crestături în lemn, pictură de icoane pe sticlă şi lemn, de încondeiat ouă, de ceramică şi olărit, de ţesut pe război – şi spiritualitate românească, „Minisatul Sf. Andrei”, cu care a reuşit să recupereze cultura tradiţională a satului românesc, reconstituind ceremoniale folclorice din zona Braşovului şi din alte zone etnofolclorice din ţară.

Dar, mai ales, a modelat sute, poate mii de minți și suflete tinere, lăsând astfel o moștenire ce continuă să rodească și astăzi.

Brașov, brașoveni, dascăli memorabili, spectacol caritabil, Inspectoratul Școlar al Județului, IȘJ Brașov, Ioan Sprin Apan, profesori, profesor, in memoriam, brașovean, profesor Dănuț Bălan, Ioan Pancea, Cvintetul Anatoly


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare