Expres

Curcubeu la Braşov, la final de noiembrie!

  • telefoncristi1015_198969.jpg
 

Deşi suntem pe 22 noiembrie, în această dimineaţă, în jurul orei 8.15, cerul Braşovului a fost brăzdat de un curcubeu. Cunoscut ca unul dintre cele mai spectaculoase fenomene ale naturii, în general, curcubeul apare imediat după ploaie, de obicei în sezonul cald. După cum am văzut cu toţii, la Braşov nu a plouat, iar sezonul cald, aşa cum e el cunoscut, a cam trecut.

Ce e curcubeul?

Curcubeul este un fenomen optic care apare când lumina Soarelui suferă fenomenele de refracţie, reflexie şi difuzie la întâlnirea cu picăturile de apă din atmosferă. Are aspectul unui imens arc multicolor desfăşurat pe cer. La contactul cu un strop mărunt de apă, lumina albă este descompusă în frecvenţe individuale corespunzătoare culorilor din spectrul vizibil, prin refracţie, la fel ca la intrarea într-o prismă optică. O parte din lumina din interiorul picăturii de apă este reflectată la contactul cu marginea opusă a stropului de apă, iar o alta se descompune încă o dată la momentul ieşirii din picătura de apă, amplificând separaţia culorilor. Separarea în frecvenţele individuale, combinată cu existenţa unui număr mare de picături de apă expuse luminii solare, creează un curcubeu de formă circulară.

Pentru a fi martorii unui asemenea fenomen optic este nevoie să fie îndeplinite două condiţii. În primul rând este nevoie ca noi să fim poziţionaţi între Soare şi picăturile de apă. Stropii mărunţi de apă pot proveni fie de la ploaie, fie din aburul unei cascade, dintr-un pulverizator al unui furtun de grădină ori din alte surse, ceaţă, rouă sau oricând există picături de apă în aer.

A doua condiţie este ca unghiul pe care Soarele, stropii de apă şi ochii observatorului îl formează să fie în intervalul 40-42 de grade.

Ordinea culorilor dintr-un curcubeu este de la lungimi de undă mici în arcul exterior la cele mari în arcul interior. Succesiunea culorilor de la exterior spre interior este următoarea: roşu, oranj, galben, verde, albastru, indigo,violet, aşa cunoscutul ROGVAIV.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button