Cumpărăturile de sărbători, de unde trebuie făcute pentru a nu risca toxiinfecții alimentare sau alte probleme de sănătate
„Cumpărați produse alimentare numai din unități sau spații autorizate sanitar veterinar” – aceasta este principala recomandare a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în perioada sărbătorilor de iarnă, dat fiind faptul că se apropie cu pași repezi Crăciunul și Revelionul.
Potrivit inspectorilor ANSVSA, existența autorizației respective garantează faptul că produsele alimentare de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
„Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave: dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii”, atenționează reprezentanții ANSVSA.
În cazul în care brașovenii sau ceilalți cetățeni doresc să achiziţioneze produse alimentare în cadrul unor târguri organizate de Crăciun, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc..
Comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.
„De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă”, au mai sfătuit inspectorii sanitar-veterinari.
Atenție la trichineloză!
Brașovenii care vor sacrifica porci crescuți în gospodărie trebuie să știe că este interzisă vânzarea cărnii și a produselor rezultate. De asemenea, li se recomandă să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului, pentru a asoma porcul etc..
„Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi”, atenționează specialiștii. Altfel, consumatorii riscă să se îmbolnăvească de trichineloză.
Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).
Costul unui examen trichineloscopic este între 9 și 45 de lei + TVA, în funcție de metoda utilizată (trichineloscopie directă sau digestie artificială), conform autorităților.
„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat”, au explicat cei de la ANSVSA.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
Neregulile în domeniul siguranței alimentelor pot fi sesizate la numărul de telefon al ANSVSA 0800 826 787, apelul fiind gratuit din orice rețea.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.