Cum vor ajunge la vârstnici deciziile de recalculare a pensiilor
Cum vor ajunge la vârstnici deciziile de recalculare a pensiilor
Mecanismul de calcul al pensiilor se va modifica din acest an, potrivit noii legi din domeniu. După ce Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit în mai modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii, printr-o ordonanță apărută vineri s-a stabilit modul în care se vor distribui aceste documente pensionarilor.
„Guvernul României a stabilit, prin acest act normativ, ca Poșta Română să fie instituția care să ofere servicii integrate de tipărire și de pregătire a deciziilor de recalculare a pensiilor. Cei peste 4,7 milioane de pensionari vor primi acasă noile decizii de pensionare, în urma recalculării pe baza principiilor echității, contributivității și stabilității în muncă, stabilite de noua lege a pensiilor.
Compania Națională Poșta Română S.A., în calitate de operator național în domeniul serviciilor poștale cu cea mai mare acoperire națională, corespunde tuturor exigențelor în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal, asigură în prezent fluxul eficient de transmitere a tuturor documentelor de corespondență cu Casa Națională de Pensii Publice, cu casele teritoriale de pensii, cu beneficiarii sistemului public de pensii și a plății pensiilor în numerar pentru un număr de aproximativ 2,5 milioane de beneficiari.
Măsura de instituire a unui cadru legal de distribuire a deciziilor rezultate în urma procesului de recalculare a dosarelor de pensii este prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență – Jalonul 239”, sea arată într-un comunicat al Guvernului.
OUG 89/2024, intrată în vigoare în weekend, stabilește modul în care cei aproape cinci milioane de pensionari ale căror pensii au trecut deja de etapa de evaluare vor primi deciziile de recalculare.
Potrivit Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, casele teritoriale de pensii emit deciziile pentru recalcularea pensiilor, documentele fiind apoi transmise către subunitățile Poștei Române, care va asigura trimiterea la domiciliul beneficiarilor.
Astfel, Poșta Română asigură, potrivit noii ordonanțe, trimiterea plicurilor conținând deciziile de recalculare a pensiilor prin:
-serviciul poștal având ca obiect trimiteri corespondență cu confirmare de primire distribuite pe teritoriul național;
– serviciul poștal având ca obiect trimiteri corespondență cu confirmare de primire distribuite pe teritoriul altor state, operațional pentru țările care admit serviciul confirmare poștală de primire;
– serviciul poștal având ca obiect trimiteri corespondență din serviciul recomandat distribuite pe teritoriul altor state, operațional pentru țările care nu admit serviciul confirmare poștală de primire.
Așadar, cel puțin pentru livrările pe teritoriul național, plicurile ce conțin deciziile de recalculare a pensiilor vor fi transmise de poștași direct beneficiarilor, pe bază de semnătură. În cazul în care nu sunt găsiți acasă, pensionarii care găsesc înștiințarea în cutia poștală vor putea merge, timp de câteva zile, la oficiul poștal de care aparțin (trecut în înștiințare) pentru a-și ridica decizia de recalculare.
Pentru ca distribuția deciziilor să meargă bine, Poșta Română trebuie să pună la dispoziția CNPP și caselor teritoriale de pensii o aplicație informatică pentru interogarea bazelor de date, astfel încât să fie posibilă verificarea statusului trimiterilor poștale corespunzătoare deciziilor privind recalcularea pensiilor.
Conform noii legi a pensiilor, din toamnă, actualul punct de pensie va fi înlocuit de un punct de referință. După aplicarea noului mod de calcul, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se vor recalcula, prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință.
De aceea, în mai, CNPP a stabilit modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii. Deciziile vor fi emise în două exemplare, unul fiind comunicat beneficiarului, iar cel de al doilea urmând să fie arhivat la dosarul de pensie.
Potrivit autorităților, „în prezent, există un număr cca 4.900.000 de pensionari ai sistemul public de pensii, care au făcut obiectul etapei premergătoare recalculării, respectiv etapei de evaluare a pensiilor”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Cata birocratie si cu o simpla distribuire a unor plicuri!! Parca vad ca nu se vor primi plicurile astea pana prin decembrie…Vom primi pensia daca nu primim plicurile?