Expres

Cum te poate ajuta un cabinet de avocat din Iași cu stabilirea pensiei de întreținere?

  • cabinet-avocat-Iasi (2)_290014.jpg
 

Divorțul unui cuplu din care au rezultat copii care încă sunt minori este mai complicat, în comparație cu un divorț a doi parteneri din legătura cărora nu au apărut copii sau ai căror fii ori fiice au depășit deja vârsta de 18 ani, devenind majori. 

În astfel de cazuri, este esențial ca, dacă ești din regiunea Moldovei, să apelezi cu încredere la sprijinul pe care îl poți obține într-un cabinet avocat Iasi.

Printre numeroasele probleme ce pot să apară pe parcursul procesului de divorț, se numără stabilirea domiciliului minorilor și a programului de vizite ce urmează să fie efectuate de către al doilea părinte, precum și stabilirea cuantumului pensiei alimentare sau de întreținere. 

Ce este pensia de întreținere?

Există o serie de reglementări legale privitoare la pensia de întreținere, care îți pot fi aduse la cunoștință de un specialist în Dreptul familiei din cadrul unui cabinet de avocat din Iași.

Articole asemănătoare

În conformitate cu Codul Civil, cei doi părinți au obligația de a contribui în egală măsură la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copilului. Pensia este datorată pe întreaga perioadă a minorității copilului și chiar ulterior, dacă își continuă studiile, până la vârsta de 26 de ani. 

În acest scop, în procesul de stabilire a pensiei alimentare, cuantumul datorat va reprezenta o cotă procentuală din retribuția lunară a debitorului, iar, în cazul în care acesta nu își îndeplinește obligațiile de bună voie, se pot lua măsuri de poprire pentru această parte din salariu. 

Care este cuantumul pensiei de întreținere?

Preocuparea de bază a instanței constă în a-i asigura minorului un venit lunar suficient, din partea părintelui căruia nu îi este încredințat. Pentru ca lucrurile să se petreacă în acord cu legea, într-un cabinet de avocat din Iași îți vor fi explicate toate opțiunile posibile. 

Astfel, legea prevede că suma va fi calculată până la o pătrime din câștigul lunar obținut, în cazul în care există un singur copil pentru care trebuie plătită pensia alimentară. În cazul în care există doi copii, cuantumul poate să ajungă la o treime din salariu, respectiv la o jumătate pentru trei sau mai mulți minori. 

Un specialist dintr-un cabinet de avocat din Iași îți poate explica, de asemenea, care sunt veniturile de care se ține cont. Este vorba doar de cele obținute în mod regulat, nu și de cele întâmplătoare, precum cele pentru ore suplimentare, indemnizații de deplasare, de transfer, de concediere sau salarii compensatorii. 

Există și situații în care părintele obligat la plata contribuției nu are venituri sau un loc de muncă. În astfel de cazuri, cotele de o pătrime, o treime sau jumătate, în funcție de numărul copiilor, urmează să fie stabilite prin raportare la salariul minim net pe economie. Așadar, nu există posibilitatea ca părintele să se sustragă de la plată invocând lipsa veniturilor. 

Potrivit Codului penal, neplata cu rea-credință a pensiei de întreținere constituie infracțiunea de abandon al familiei și se pedepsește cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Și în acest caz, un specialist din cadrul unui cabinet avocat Iasi îți poate oferi îndrumarea potrivită!

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button