Cum te poate ajuta un avocat de Drept civil din Timișoara cu experiență în domeniul asigurărilor auto?
În România există două categorii de asigurări auto: obligatorii și facultative. Asigurarea de răspundere civilă auto – prescurtat RCA – este obligatorie și acoperă pagubele produse de către asigurat, ca parte vinovată într-un accident, unui terț. Pe de altă parte, asigurarea CASCO pentru protecția autovehiculului propriu este facultativă și acoperă toate avariile apărute ca urmare a unui eveniment neprevăzut.
Atunci când apare o situație care presupune obținerea unei despăgubiri de la companiile de asigurări auto, un avocat Drept civil Timisoara te poate ajuta în mai multe feluri, după cum urmează:
• oferă consultanță de specialitate, stabilind strategia optimă pentru satisfacerea intereselor si drepturilor tale, astfel încât să obții despăgubirile cuvenite;
• prin serviciul de redactare acte, se va ocupa de întocmirea cererii, de realizarea tranzacției și de redactarea oricăror altor înscrisuri necesare, în funcție de fiecare situație în parte;
• asistența și reprezentarea juridică îi permit unui avocat de Drept civil din Timișoara ca, în baza mandatului acordat, să te reprezinte în fața organelor de cercetare și urmărire penală, a instanței de judecată sau, după caz, în faza de executare silită.
Prevederi legislative referitoare la acordarea despăgubirilor
Textul legislativ fundamental în această privință este Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.
Riscurile acoperite sunt enumerate într-un articol al legii care îți poate fi explicat de un avocat de Drept civil din Timișoara. Printre altele, se prevede că asiguratorul RCA acordă despăgubiri în bani pentru vătămări corporale sau deces, precum și pentru prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere şi înmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte, cheltuieli aferente diminuării valorii vehiculului după reparaţii, dovedite la rândul lor cu acte sau expertiză. Există și prejudicii reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a vehiculului, pe baza opţiunii persoanei prejudiciate.
Pe de altă parte, un avocat de Drept civil din Timișoara îți indică și cazurile în care nu se acordă despăgubiri. Este vorba, de exemplu, despre cazurile în care proprietarul, utilizatorul sau conducătorul vehiculului vinovat nu are răspundere civilă, dacă accidentul a fost produs într-un caz de forţă majoră, din culpa exclusivă a persoanei prejudiciate sau din culpa exclusivă a unei terţe persoane, cu excepţia unor situații clar prevăzute de lege. Despăgubiri nu se acordă nici pentru prejudiciile cauzate în situaţiile în care nu se face dovada valabilităţii la data accidentului, a asigurării RCA.
În ceea ce privește cuantumul despăgubirilor, legea afirmă că acestea se acordă în cuantum egal cu întinderea prejudiciului până la limita maximă de răspundere a asiguratorului RCA, care este egală cu cea mai mare valoare dintre limita de răspundere prevăzută în legislaţia aplicabilă şi cea prevăzută în contractul RCA. Asiguratorul este obligat să comunice valoarea maximă de despăgubire, la cererea păgubitului sau a mandatarului acestuia, în termen de 7 zile calendaristice.
Dacă dorești obținerea unei despăgubiri pe baza unei asigurări RCA sau CASCO, cere ajutorul unui avocat Drept civil Timișoara! El te va ajuta în soluționarea justă a cauzei tale, permițându-ți să depășești cu bine orice eveniment neplăcut care a avut loc în trafic!
P
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.