Expres

Cum se va vota în 9 iunie / Președintele AEP explică

Cum se va vota în 9 iunie / Președintele AEP explică

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a explicat marți cum va decurge votul duminică, 9 iunie. Fiecare alegător va primi câte cinci buletine de vot, o ștampilă și vor avea la dispoziție o tușieră, notează Mediafax.

El a anunţat că 18.025.324 de alegători, din care 942.730 sunt cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, au fost înscrişi în Registrul electoral. La acest scrutin vor fi aleşi 3.186 de primari, Primarul General al Capitalei, consilierii locali şi judeţeni, precum şi cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European.

Doar la europarlamentare se poate vota de oriunde

Toni Greblă a precizat că cetăţenii nu pot vota cu paşaportul simplu în ţară, ci cu cartea de identitate sau alt document echivalent. Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau străinătate pot să voteze la oricare din secţiile de votare din ţară sau străinătate numai la alegerile europarlamentare.

În ceea ce privește cetățenii din România care își exercită dreptul de a vota, aceștia trebuie să-și exercite acest drept, pentru alegerile locale, numai la secțiile de votare unde sunt arondați, conform domiciliului, sau cu reședința dacă aceasta a fost stabilită cu cel puțin două luni înainte de data alegerilor. Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau străinătate pot să voteze la oricare din secţiile de votare din ţară sau străinătate numai la alegerile europarlamentare, pentru că acolo este o singură circumscripţie electorală, ori că votează în ţară, ori în străinătate, tot aceeaşi listă de 33 de europarlamentari se votează şi din această cauză nu contează unde îţi exerciţi dreptul de vot. La alegerile locale este cu totul altceva: aleg primarul localităţii, Dacă aleg primarul localităţii înseamnă că am domiciliul acolo, că mă interesează de acel oraş şi nu pot să mă duc la capătul celălalt al ţării să-mi exercit dreptul de vot. Vor prezenta documentul de identitate și vor primi de la președintele biroului electoral al secției de votare un set de cinci buletine de vot”, a explicat Toni Greblă.

Este vorba de un buletin pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European, unul pentru alegerea consilierilor locali, unul pentru consilierii județeni, unul pentru alegerea primarului și unul pentru alegerea presedintelui Consiliului Județean.

„După ce le va primi, va intra în cabina de vot, își va exercita acolo dreptul de vot, punând cinci ștampile pentru fiecare din cele cinci buletine de vot care i-au înmânate. Pentru acest lucru va avea la îndemână ștampila de vot și, pentru prima dată, și o tușieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ștampila după ce ea a fost aplicată pe două, trei, patru buletine de vot”, a spus președintele AEP.

Acesta a precizat că după ieșirea din cabină alegătorii vor împături buletinele de vot cu ștampila de control a secției de votare în exterior și fiecare din cele cinci buletine de vot va fi pus în urnele inscripționate.

„Apoi va preda ștampila cu mențiunea votat președintelui secției de votare și va putea să părăsească secția de vot”, a mai spus Greblă.

Buletinele de vot în urna greşită vor fi considerate valabile

Greblă a precizat că buletinele de vot care vor fi introduse greşit într-o singură urnă sau în altele decât cele destinate vor fi considerate valabile şi nu vor fi anulate. „Cetăţenii care greşesc la introducerea în urnele inscripţionate şi pun buletinele de vot într-o singură urnă sau încurcă, de exemplu, urna destinată preşedintelui Consiliului Judeţean cu cea pentru Consiliul Judeţean, acele buletine de vot vor fi considerate valabile. Ele vor fi separate şi puse pe capitole când vor fi deschise urnele şi se vor număra voturile. Simpla greşeală a punerii buletinul de vot în altă urnă decât cea special inscripţionată nu conduce la anularea votului”, a mai explicat preşedintele AEP.

Cei cu afecţiuni vizibile vor putea fi însoţiţi în cabina de vot

Oficialul a afirmat că cetăţenii care nu pot să-şi exercite dreptul de vot din cauza unei afecţiuni vizibile vor putea fi însoţiţi în cabina de vot de o persoană la alegerea lor, menţionând că este interzis ca aceştia să fie însoţiţi de membrii biroului secţiei de votare sau de candidaţi. „În interiorul cabinei de vot, cetăţenii pot să rămână timp suficient pentru a vedea bine buletinul de vot, pentru a pune ştampila unde doresc”, a afirmat Greblă.

Oră rezonabilă pentru a cere urna mobilă

Conform acestuia, fiecare secție de votare va fi dotată cu urnă specială sau mobilă.

Cetățenii români care nu pot fi transportați sau au dificultăți majore în a se prezenta la secția de votare trebuie să depună cu suficient timp înainte la biroul electoral de circumscripție locală un set de documente din care să rezulte că sunt în imposibilitatea de a se deplasa la secția de votare. Pot de asemenea să depună această solicitare însoțită de documente justificative și în ziua de sâmbătă, la biroul secției de la sediul secției de votare și, de asemenea, chiar în duminica alegerilor pot să depună această solicitare, dar să o depună până la o oră rezonabilă, noi am recomandat ora 14.00, pentru că ea să poată fi prelucrată, pentru ca să poată să se deplaseze doi membri ai secției de votare la domiciliul persoanei cu urna mobilă și evident să aibă și timpul necesar spre a reveni la secția de votare, înainte de ora 22.00, când se încheie votarea”, explică Toni Greblă.

Până la ora 22.00, maxim 23.59

O premieră în acest an o reprezintă faptul că secţiile de votare vor fi deschide între orele 7:00-22:00. La alegerile precedente, ele s-au închis de la ora 21:00.

„Votarea începe la 7 dimineaţa şi se termină la ora 22:00. Totuşi, acolo unde, în mod excepţional, preşedintele secţiei de votare decide, pentru că observă că sunt cetăţeni care încă nu au apucat să voteze, dar ei se află în interiorul secţiei de votare sau în preajma, în imediata apropriere a secţiei de votare şi stau la rând pentru a-şi exercita dreptul la vot, preşedintele secţiei de votare poate să decidă prelungirea votării până la 23:59, când sistemul electronic de înregistrare la vot va fi închis automat”, a spus preşedintele AEP.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button