Expres

Cum recunoşti o victimă a bullying-ului?!

 

Poliţia Română, alături de parteneri, a lansat o campanie care are ca obiectiv sensibilizarea şi încurajarea copiilor de a lua măsuri împotriva hărţuirii şi agresiunii de orice fel. Sub sloganul „Fii prietenos, nu răutăcios!”, campania susține puterea exemplului pozitiv. Scopul autorităţilor este de a-i informa nu doar pe copii, ci şi pe părinţi despre bullying şi pentru a oferi consiliere şi ajutor celor care au nevoie.

„Tradițional, familia este locul în care copiii își pot analiza, discuta și rezolva problemele în siguranță. De aceea susținem implicarea adulților din jurul lor – familie sau nu – în modelarea comportamentelor, prin tratarea cu empatie și respect a celor din jur. În același timp, susținem o legislație în domeniu care să permită acțiuni concrete din partea autorităților pentru reducerea fenomenului bullying. Astfel, Asociația Telefonul Copilului a contribuit la elaborarea inițiativei legislative cu privire la reglementarea abuzului de tip bullying, inițiativă aflată în procesul de promulgare. Asociația Telefonul Copilului a formulat, totodată, o propunere de politică publică pentru adoptarea unor măsuri concrete de prevenire și combatere a fenomenului bullying – propunere transpusă, în luna septembrie a acestui an, în inițiativă legislativă, aceasta aflându-se în dezbatere parlamentară în prezent. Măsurile propuse sunt orientate către dreptul fiecărui copil de a se simți în siguranță la școală. Campania lansată continuă acest demers, pe care ne bucurăm să îl parcurgem alături de Cartoon Network, Poliția Română și Cătălina Ponor”, a declarat Cătălina Surcel, director executiv al Asociației Telefonul Copilului.

Cătălina Ponor, multiplă medaliată mondială şi europeană la gimnastică, este ambasadoarea campaniei.

Conform reprezentanţilor Poliţiei Române, hărţuirea (bullying-ul) este purtarea urâtă, în mod repetat, a unei persoane faţă de o alta, pe care o face dinadins să sufere.

„Oricine poate fi victima hărţuirii, indiferent de vârstă. Ea poate avea loc la şcoală, acasă sau online şi poate însemna că cineva te împinge, te loveşte, te tachinează, îţi ia lucrurile, îţi dă porecle, te ignoră intenţionat sau se ia de tine pentru că eşti altfel”, au atras atenţia poliţiştii.

Această formă de abuz poate fi verbală – tachinare, ignorare/izolare, bârfă, amenințări, emoțională – excludere socială, umilire, fizică – lovire, piedică, blocarea accesului, sexuală – hărțuire, atingere explicită, avansuri repetate şi pe internet (cyberbullying) – trimiterea de mesaje, postări pe rețele.

Frecvent, un copil care este victimă a bullying-ului prezintă teama de a mai merge la şcoală şi se plânge de dureri frecvente de cap şi de stomac, pentru a evita să iasă din casă, are stări de panică sau coșmaruri, are puţini prieteni sau niciunul cu care să se joace, pare trist şi temător, vine de la şcoală cu hainele murdare sau cu lucrurile distruse ori are la el arme albe (cuţite, bricege sau foarfece).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button