Expres

Cum puteți cumpăra cadourile de Crăciun online în siguranță

Cum puteți cumpăra cadourile de Crăciun online în siguranță. Polițiștii brașoveni au venit cu recomandări.
Este o metodă de shopping rapidă și comodă, dar există posibilitatea de fi înșelați.

Pentru a preîntâmpina astfel de situații, Poliția Brașov recomandă:

-Cumpărărați doar din surse de încredere (firme sau magazine pe care le cunoașteți).
-Evitaţi persoanele fizice sau operatorii economici care nu afişează date de contact complete.
-Nu trimiteți bani persoanelor necunoscute (așa cum nu ați da bani unei persoane necunoscute de pe stradă, nu o faceți nici pe internet). Dacă este posibil, folosiți un serviciu cu plata ramburs.
-Nu acceptați să mutați discuțiile cu vânzătorul de pe site-ul de vânzări pe un alt canal de comunicare (gen WhatsApp).
-Verificați review-urile și rating-ul magazinelor pe care nu le cunoașteți și pe cele ale vânzătorilor individuali.
-Folosiți carduri de credit atunci când cumpărați online (majoritatea cardurilor de credit au politici stricte în ceea ce privește siguranța clienților). Dacă nu primiți ce ați comandat, emitentul cardului vă va returna banii.
-Verificaţi politica de returnare a produsului şi condiţiile în care este posibil acest lucru.

Salvați toate documentele legate de achizițiile online. Acestea ar putea fi necesare pentru a stabili termenii și condițiile vânzării, ori pentru a dovedi că ați făcut plata bunurilor.

Printre înșelăciunile cel mai des întâlnite în mediul online, IPJ Brașov amintește:

  1. Cumpărarea online a diverselor produse

Acest mod de operare presupune achiziţionarea de pe diverse site-uri de profil de bunuri care la livrare nu corespund descrierilor iniţiale sau chiar se constată la momentul verificării coletului că sunt înlocuite cu alte produse sau sunt foarte deteriorate/nu corespund descrierii inițiale.
Pentru livrarea produsului, se solicită depunerea sumei solicitate într-un cont. Apoi bunul nu mai este livrat şi presupusul vânzător nu mai poate fi contactat sau trimite un bun foarte deteriorat şi refuză înlocuirea acestuia. Tras la răspundere, vânzătorul susține că este vina cumpărătorului că nu a verificat coletul la livrare, existând posibilitatea ca distrugerea bunului să fie din vina firmei de curierat.

Cum puteți cumpăra cadourile de Crăciun online…

  1. Tentativa de fraudă pe platformele de vânzări online

Presupușii cumpărători de bunuri postate ca fiind „de vânzare” pe acest gen de platforme contactează utilizatorul și încep o conversație. Apoi mută discuțiile pe alt canal de comunicare, de regulă WhatsApp. Acolo susțin că sunt interesați de achiziție și apoi că au efectuat plata direct pe platforma de vânzări online. Dar, pentru încasarea sumei corespondente este necesară accesarea unui link (care pare a fi cel al platformei de vânzări) și introducerea datelor cardului (inclusiv CVV/CVC), pe care trebuie virată suma. Acel link duce către o pagină de phishing, prin care infractorii cibernetici încearcă să colecteze datele de card ale utilizatorului.

  1. Achiziţionarea online de pachete turistice

Se practică clonarea unor site-uri cu profil turistic, care propun pachete atractive, la preţuri promoţionale, cu plata online a unui avans procentual din pachetul turistic achiziţionat într-un anumit cont.
După depunerea sumei de bani în contul indicat, operatorul economic nu mai poate fi contactat, contractele nu se mai perfectează, iar recuperarea sumelor de bani depuse cu titlu de avans devine imposibilă.

4. Fraude cu investiții și cumpărături online – Investment and online shopping scams
Autorii oferă oportunitați ,,speciale” de investiții cu profituri rapide… sau prezintă ,,oferte-bombă” de ,,chilipiruri” în mediul online.

5. Furtul de date personale – Personal data theft
Autorii colectează nelegitim datele personale de pe rețele de socializare. Datele pot fi vândute altor infractori sau folosite pentru accesarea conturile bancare, contractarea unor împrumuturi ori derularea de afaceri ilegale în numele tău.

6. Phishing/Smishing/Vishing
Autorii te apelează telefonic, îți trimit un mesaj text (SMS) ori un e-mail, prin care te induc în eroare, pentru divulgarea datelor personale, financiare ori de securitate.

7. Website-uri bancare contrafăcute – Spoofed bank website fraud
Autorii folosesc mesaje de tip „phishing” cu link-uri către site-uri bancare false. Odată ce ai accesat link-ul, prin metode diverse se colectează ilegal datele personale și/sau bancare. Site-ul contrafăcut va arăta precum cel legitim pe care îl imită, cu foarte mici diferențe, deseori greu sesizabile.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] de lei în urma controalelor din zona Târgului de Crăciun din Brașov. Amintim că Târgul de Crăciun a fost deschis pe 30 noiembrie, când s-au aprins și luminițele festive din […]

Back to top button