Cum pune BEC în aplicare decizia CCR / La Brașov începe doar astăzi renumărarea voturilor
Cum pune BEC în aplicare decizia CCR / La Brașov începe doar astăzi renumărarea voturilor
Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat joi seară, la capătul unei ședinte de trei ore, că va pune în aplicare decizia Curții Constituționale a României (CCR) de renumărare a tuturor voturilor de la turul întâi al prezidențialelor, relatează cursdeguvernare.
E vorba de peste 9 milioane de voturi din țară și străinătate, acestea urmând să fie trimise în România din toate statele în care au fost deschise secții de votare.
Potrivit organizației Funky Citizens, care a anunțat joi seară că i s-a respins de către BEC solicitarea, voturile vor fi renumărate fără reprezentanți independenți, așa cum legea obligă la prezența acestora la numărarea voturilor din ziua scrutinului.
Potrivit BEC, sacii cu voturi vor fi predați pe bază de proces-verbal, iar procesele-verbale de închidere a secțiilor de votare vor fi predate în copii până duminică seară (1 decembrie), urmând ca originalele să ajungă până pe data de 3 decembrie.
Operațiunea este de o amploare fără precedent: vor fi renumărate inclusiv voturile din străinătate, care vor fi adunate în regim de urgență – însă toată acțiunea are șansele să compromită calendarul electoral:
Turul 2 al prezidențialelor e programat pe data de 8 decembrie (duminica săptămânii viitoare) – timp în care ar trebui să se facă și tipărirea buletinelor de vot, și distribuirea până la ultima secție de votare din țară și străinătate.
Biroul Electoral Central pentru alegerea președintelui României din anul 2024 (BEC) a decis că birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București preiau, în baza unui proces-verbal, buletinele de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule rezultate în urma alegerilor pentru funcția de președinte al României din data de 24 noiembrie 2024 de la tribunalul competent sau de la misiunile diplomatice și oficiile consulare, după caz.
Totodată, birourile electorale desigilează sacii cuprinzând materialele electorale menționate, consemnează operațiunea de desigilare într-un proces-verbal și asigură verificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule din cadrul secțiilor de votare din aria de competență a acestora, exprimate atât prin prezența alegătorului la secția de votare, cât și prin corespondență, unde este cazul, și comunică Biroului Electoral Central rezultatul acestor activități.
Materialele electorale aferente secțiilor de votare din țară sunt preluate, transportate și depozitate sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne, iar cele aferente secțiilor de votare din străinătate, și și a personalului Ministerului Afacerilor Externe.
Conform acestora, rezultatul activităților menționate se consemnează pentru fiecare secție de votare într-un proces-verbal, iar pentru fiecare județ, pentru fiecare sector al municipiului București, pentru străinătate și pentru votul prin corespondență, după caz, se va întocmi un proces-verbal centralizator.
Versiunile scanate ale proceselor-verbale menționate se comunică Biroului Electoral Central și statisticienilor din cadrul Biroului Electoral Central, prin e-mail, la data de 1 decembrie 2024, ora 22.00, în timp ce versiunile originale ale proceselor-verbale se comunică BEC cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 16.00.
„Orice greșeală poate arunca țara în haos”
Potrivit fostului primar al Brașovului, Allen Coliban, numărătoarea la Brașov nu a început aseară, s-a amânat pentru această dimineață, voturile fiind închise într-o cameră sigilată și păzite.
„Problema e că, deși BEC a dat de la ora 19:00 o circulară că nu se numără înaintea deciziei oficiale, în județe din sudul țării s-au apucat de numărătoare”, asta arătând „câte greșeli și cât haos generează acest proces de renumărare”.
„Nu știu cum vor număra 9 oameni totalul de 272.000 de voturi, până duminică. Legea spune că un singur om ar trebui să desfacă buletinele, să citească cu voce tare și să distribuie voturile în teancuri. Se va întâmpla asta? NU.
La nivel național, 500 de oameni trebuie să facă treaba a 180.000 (câți au fost duminică). Dacă nu se descurcă, angajații Prefecturii (reprezentanța guvernului Ciolacu în teritoriu) vor oferi ajutor. (…) „Înăuntru sunt tot oameni, cu o responsabilitate enormă, cu o misiune extrem de dificilă și de a căror activitate, sub o presiune imensă (plus oboseală, plus eroarea umană), depinde soarta democrației noastre. Orice greșeală poate arunca țara în haos”, a mai scris Allen Coliban.
Foto: Facebook/Allen Coliban
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Deja e circ. Pana la turul 2 eu ma duc sa imi iau varza, sa o pun la murat, sa fac revizia de iarna la masina, sa imi pregatesc izmenele, cojocul, manusile, patinele. Va pup, ne mai auzim cand ne… Citeşte mai mult »