Cum ar putea fi stopate agresiunile împotriva pădurarilor?! Răspunsul directorului Romsilva
Dosarele privind agresiunile comise asupra lucrătorilor silvici trebuie soluţionate cu celeritate, iar sentinţele trebuie făcute publice, pentru a descuraja hoţii de lemne, este de părere directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.
„În primul rând ei trebuie să ancheteze cu celeritate dosarele care sunt în această zonă și făcută publică sentința, oricare ar fi aceea. Dar trebuie judecate repede, fiindcă dacă sunt ținute cinci, șapte ani, efectul s-a dus. Acolo unde avem probe directe procesul trebuie să fie rapid. Acolo unde sunt sesizări se stăruie în a face cercetare judiciară: a chema martori, a administra probe, a căuta, păi dacă tu nu chemi niciodată pădurarul să dea declarație după ce s-a făcut reclamație, omul ăla ce crede? Tu faci plângere la poliție și poliția nu vine cu tine, ce crede omul ăla? Că e singur nu? Eu le-am spus «sunteți singuri oameni buni». Eu cred că după aceste cazuri se vor mișca. Vor crea procurori specializați, pentru că într-adevăr sunt fapte separate, probatoriul e diferit, cercetarea e diferită, presupune să mergi la fața locului, să știi ce să faci. Se vor mișca acum, după necazurile astea, mult mai bine”, a declarat Gheorghe Mihăilescu, pentru mainnews.ro.
Şeful Romsilva susține că, deși pădurarii fac plângere la poliție, aceștia sunt ignorați de autorități.
Pe 11 noiembrie, a avut loc o întâlnire la Ministerul Public, în cadrul căreia sindicaliștii de la Confederația Sindicală Națională „Meridian” și Federația Sindicatelor „Silva” au prezentat un memoriu în care era expusă situația agresiunilor asupra personalului silvic din cadrul Romsilva, comise în perioada 2006-2019.
Gheorghe Mihăilescu a declarat pentru mainnews.ro că, în 2019, Parchete locale au ajutat personalul silvic: „Parchetele locale ne-au ajutat mult anul acesta. La cazul din Iași, unde un pădurar a fost ucis, în momentul în care noi am sesizat 112 s-au deplasat la fața locului procurori, procurori criminaliști, ofițeri judiciari și nu au plecat de acolo până nu au avut toate dovezile. Au folosit de îndată câini și aceștia i-au dus la o casă în care se aflau mai mulți oameni. Au fost greu să îi depisteze pe cei vinovați, însă, prin metodele lor specifice, au reușit să îi identifice pe cei trei care au participat efectiv la acea faptă”.
CITIŢI ŞI:
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.