CU EFECTE NEGATIVE. Trecem la ora de vară!
În noaptea de sâmbătă spre duminică, România va trece la ora de vară, ora 3.00 urmând să devină ora 4.00. În țara noastră, ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie (27 martie, anul acesta) și ultima duminică din octombrie. Această convenție este aplicată în România din anul 1979. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că duminică, 27 martie 2016, va fi cea mai scurtă zi din an, având 23 de ore.
După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (numit impropriu și GMT) va fi de trei ore.. În conformitate cu Convenția fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă, iar diferențele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 și a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.
Ora de vară este ora legală (dar artificială) adoptată de unele țări sau teritorii pe timpul unei părți a anului, cu începere la o dată din timpul primăverii și până la o dată din timpul toamnei. Ora de vară este de obicei cu o oră înaintea orei oficiale standard, care este de multe ori numită, prin contrast cu ora de vară, ora de iarnă (care e ora naturală). Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economisește energia electrică necesară iluminatului.
De la americani ni se trage
Ideea orei de vară aparține celebrului om de știință Benjamin Franklin. În anul 1784 a scris un eseu numit „An Economical Project” în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat și a descoperit într-o dimineață de vară, când s-a trezit la ora 6.00, surprins de cât de multă lumină îi intra în cameră, că tocmai a găsit soluția. Apoi, în anul 1907, ideea lui Franklin a fost preluată de către William Willett, un constructor britanic care a propus să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie și să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie.
În 1908, prima tentativă de a introduce această regulă s-a făcut în Marea Britanie, însă a fost întâmpinată negativ. Prima țară care a adoptat ora de vară a fost Germania, pe 30 aprilie 1916. Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania. În țara noastră ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932.
Până acum, 70 de țări au introdus ora de vară. Doar țările din zona tropicală, Japonia și China se numără printre cele care nu au adoptat schimbarea orei. În SUA, ora de vară a intrat deja în vigoare de două săptămâni, iar în toamnă va intra mai târziu cea de iarnă.
Stres, scăderea capacității de muncă și risc de infarct
Însă, deși numeroase studii realizate în acest sens scot în evidență motivele pentru care trecerea la ora de vară este o acțiune inutilă și ne influențează în mod negativ sănătatea, autorităţile nu ţin cont de acestea. Perturbările produse de schimbarea orei ne dau peste cap ceasul biologic, ne tulbură somnul, pofta de mâncare, diminuează drastic capacitatea de muncă, concentrarea și stările de dispoziţie, cresc nivelul de stres. Într-un studiu publicat în revista Science, cercetătorii de la Spitalul Barnes Jewish din St. Louis au descoperit o legătură între lipsa de somn și sănătatea mintală. De aici, cercetările au continuat și au scos la iveală creșterea nivelului de stres în condițiile în care pierzi o oră de somn, continuând cu dificultățile de concentrare și învățare cu care ne confruntăm la serviciu/școală. Potrivit unui studiu apărut in publicația New England Journal of Medicine și realizat de specialiștii de la Institutul Karolinska din Suedia, această schimbare crește riscul de infarct miocardic, cu 10%, în prima săptămână de după schimbarea orei. Un studiu australian apărut în 2008 în publicația Sleep and Biological Rhythms a descoperit că riscul bărbaților de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului.
Citiți și:
Anunţ făcut de CFR: transportul feroviar de călători trece la ora de vară
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.