Expres

CRPC Brașov, controale în zeci de magazine chinezești. Comisarii au dat amenzi de peste 640.000 de lei

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Brașov a desfășurat controale în magazinele chinezești care își desfășoară activitatea in cadrul regiunii. Au fost verificate 40 de unități care vând produse cu proveniență China. În urma verificărilor, comisarii au constatat următoarele nereguli și au aplicat următoarele sancțiuni:

  • 123 amenzi contravenționale, în valoare de 642.500 lei și 30 avertismente
  • oprire temporară a prestării serviciului de comercializare, până la remedierea deficiențelor
  • retragere temporară de pe piață, produse neconforme, în valoare de 358.628 lei
  • oprirea definitivă a unor produse în valoare de 56.217 lei
  • propunerea sancțiunii  complementare de ÎNCHIDERE DEFINITIVĂ A UNITĂȚII pentru nerespectarea măsurii dispuse (vezi și: Protecția Consumatorilor vrea să închidă definitiv un magazin din Brașov).

         Neregulile constatate au fost următoarele:

1. Produse textile damă, bărbați și copii:

S-au identificat produse textile contrafăcute, s-a constatat lipsa elementelor de identificare privind compoziția fibroasă, denumirea articolelor traduse în limba română și a informațiilor privind denumire și adresă producător/importator/distribuitor.

2. Produse cosmetice:

În cazul celor mai multe produse expuse comercializării s-a constatat lipsa elementelor de identificare și caracterizare traduse în limba română, lipsa etichetelor individuale, lipsa  indicării gramajului, a denumirii producătorului /importatorului,  de asemenea s-au identificat produse cu data de minimă  durabilitate depășită.

3. Produse electrice/electronice:

S-a identificat lipsa informațiilor traduse în limba română (instrucțiuni de folosire), lipsa marcajului CE, aplicarea unor marcaje asemănătoare cu marcajul de conformitate CE, care pot induce în eroare consumatorii asupra conformității produselor, a informațiilor privind eventualele riscuri în exploatare  și a informațiilor privind deșeurile electrice si electronice, neafișsre valoare timbru verde, de asemenea unele produse electronice nu erau însoțite de cărțile tehnice aferente, de certificatele de garanție, respectiv declarațiile de conformitate.

4. Încălțăminte:

La  articolele de încălțăminte s-a constatat lipsa informațiilor privind compoziția materialelor, modul de întreținere, și denumirea și adresa producătorului/ importatorului/distribuitorului acestuia.

5. Jucării:

În cazul jucăriilor  s-a identificat un număr mare de produse ce nu prezentau etichete cu traducere  în limba română a informațiilor esențiale (denumire importator/distribuitor, număr lot, atenționări privind  vârsta utilizatorului sau eventualelor riscuri posibile), lipsa marcajului CE, aplicarea unor marcaje asemănătoare cu marcajul de conformitate CE, s-au identificat jucării periculoase, s-au efectuat 16 notificări în sistemul “Safety Gate”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button