Criză în sistemul sanitar. Mulți medici amenință că nu mai fac gărzi / Motivul
Criză în sistemul sanitar.
Federația „Solidaritatea Sanitară” a avertizat public Guvernul că introducerea impozitării progresive va afecta în mod negativ dorința medicilor de a participa la efectuarea gărzilor din afara normei de bază. Consecința directă este punerea în pericol a asigurării acestui serviciu public.
Criză în sistemul sanitar
Mai mult decât atât, în ipoteza în care vor exista diferențe mari între efectele pragurilor de impozitare, poate fi luat în considerare chiar riscul pierderii totale a veniturilor din contractul individual de muncă aferent gărzilor suplimentare normei de bază.
O astfel de măsură ar interveni pe fondul unei nemulțumiri justificate pre-existente a medicilor față de nivelul plăților acordat pentru gărzile suplimentare normei de bază. În acest sens, poate fi reținut că în anul 2023 intervine scadența privind onorarea obligației legale de plată a gărzilor cu tariful orar al normei de bază.
„În discuție este situația unor profesioniști care înțeleg să muncească mai mult decât o normă (în cadrul mai multor contracte individuale de muncă), prin aceste eforturi asigurând totodată un serviciu public esențial. Așteptarea lor la un câștig suplimentar echitabil pentru acest efort suplimentar este una legitimă, încălcarea ei generând în mod firesc consecințe ce pot merge până la refuzul efectuării gărzilor suplimentare normei de bază”, au susținut cei de la Federația „Solidaritatea Sanitară”.
Conform sindicaliștilor, pentru o corectă înțelegere a situației de către publicul larg, este important de reținut seria intervențiilor pozitive anterioare, care au determinat creșterea numărului de medici ce efectuează gărzi, efectele acestora riscând acum să fie anulate prin intervențiile Guvernului.
Criză în sistemul sanitar
Efectele vorbesc de la sine despre eficiența acestor măsuri:
- Dacă în anul 2013 gărzile din spitalele publice erau desfășurate de 31% dintre medicii angajați, la ora actuală 48% dintre medicii angajați participă la realizarea acestui serviciu în interesul public.
- În perioada 2013-2023 numărul medicilor care efectuează gărzi s-a dublat (a crescut cu 103%).
- Media numărului de ore de gardă per medic/lună s-a înjumătățit la ora actuală față de anul 2013 (când era de 90; valorile limită depășind echivalentul unei norme).
Analizele sindicaliștilor arată că poate fi crescut indicatorul procentul medicilor care efectuează gărzi din total medici până la cca. 64%, prin plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază. Aceasta ar determina o creștere semnificativă a numărului de medici care participă la efectuarea gărzilor, accentuând toate efectele pozitive amintite anterior. De asemenea, eliminarea diferitelor scutiri de gardă ar putea contribui la creșterea gradului de echitate în distribuirea acestei sarcini.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Când le dai la împuțiți, pardon, „eroi”, „eroii cu halate albe”, salarii de Occident la muncă de calitate de favelă braziliană, asta o pățești.