Expres

Cristian Păun, despre boicotarea supermarketurilor

Cristian Păun, despre boicotarea supermarketurilor

În cea mai recentă postare pe rețelele de socializare, profesorul Cristian Păun susține că boicotarea supermarketurilor este o idee foarte proastă.

Un operator economic este ghidat după profit. La baza acțiunilor economice stă profitul. Maximizarea lui. Care poate să vină din volum mai mare, prețuri mai mari, costuri mai mici. Supermarketul este o afacere ca oricare alta. Diferită complet de producție, parte importantă a lanțului de valoare. Astăzi, în economiile moderne, supermarketul este esențial atât pentru producători cât și pentru consumatori. Odată cu marile aglomerări urbane, mărfuri din toate direcțiile trebuie grupate și prezentate consumatorilor care nu au timp să alerge prin tot orașul, după muncă, să caute produsele de bază (carne, lapte, produse de igienă etc.) de care au nevoie.
În loc să pierzi vremea în 4-5 magazine pe zi, intri în supermarket. Salvezi timp, câștigi timp pentru familie. Supermarketul este o poveste de succes mai ales pentru cei cu familii numeroase, pentru cei care nu iau cina zilnic la restaurant, pentru cei care vor să economisească timp și bani. O invenție fabuloasă a omului modern.

Supermarketurile cumpără cantități mari de marfă. Care trebuie livrate cu regularitate, fără întreruperi. Cu un standard de calitate, cu asumarea controlată a unor riscuri legate de perisabilitate, pierderi din alterarea naturală a mărfii etc. De exemplu, la supermarket alegi tu fructele sau legumele pe care le dorești.

Supermarketurile nu fac o treabă ușoară. Au riscuri specifice diferite, complet de cele ale producătorilor. Nu sunt instituții de caritate. Da, se ghidează și ele după profit, ca și producătorii mai mici sau mai mari. Dacă vor găsi furnizori locali care oferă produse în condiții mai bune decât alți producători, vor expune instant marfa acestuia. Aceste condiții înseamnă un lucru banal: raport calitate preț. Ambele trebuie îndeplinite. Dacă oferi aceeași calitate la un preț mai mare sau ai calitate mai slabă la același preț, nu ești competitiv.
A intra cu produsele tale într-un supermarket este semn clar de competitivitate. Ești bun cu adevărat. Nu ești trișor. Nu încerci să păcălești consumatorii. Supermarketul nu te va lăsa. El pierde din orice comportament incorect al producătorului. În plus, costurile și riscurile inerente implicate de această activitate de a expune constant volume mari de bunuri (mai ales perisabile) trebuie bine înțelese și partajate contractual. Supermaket-urile nu plătesc niciodată cu banii jos, e normal.

Așteaptă vânzarea și plătesc la termen. Creditul comercial al producătorilor are un cost și trebuie finanțat de către aceștia. O problemă suplimentară.

Concluzia este clară… Dacă nu vedem prea multe produse românești prin supermarketuri (deși vedem tot mai multe în ultimii ani), înseamnă că mulți producători locali nu sunt încă de acest nivel. Nu sunt competitivi.

De exemplu, Regiunea București-Ilfov (cea mai competitivă de la noi) are 90% din media competitivității în UE. Adică, se află la 40% din competitivitatea celor mai bine clasate regiuni din UE. Ce mai slabă regiune (Sud – Est) este la 1/3 din media UE. Adică la 20-25% din competitivitatea celor mai bine clasate regiuni.
De unde să găsească producători locali supermarketurile cu asemenea lipsă de competitivitate?

În acest context, boicotarea supermerket-urilor arată precaritatea înțelegerii fenomenului economic. Nu este clar o soluție. Este o idee foarte proastă. Și pentru consumatori, și pentru producătorii locali!”, a scris Păun pe Facebook.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
10 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
1 luna în urmă

Pulifriciul ăsta ne crede devianți ca viligheiu. Adică 100% cretini. Și-a propus, prăpăditul, să ne spună nouă ce și cum. Să le spună ălora de s-au lăsat injectați ce și de unde cumpărăm, că ăia, știe toată lumea, nu au… Citeşte mai mult »

Ultima modificare a 1 luna în urmă de către Barbu Gh.
Român
Răspunde la  Barbu Gh.
1 luna în urmă

Tu ai văzut ce mentalitate de curva progresistă are userul deviat w.? Pe lângă faptul că este de o mitocănie extraordinară,mai e și de o imbecilitate rară.Exact ca popo pe care i linge.n dos.Asta înseamnă să fi analfabet funcțional,sa nu… Citeşte mai mult »

gheorghe
1 luna în urmă

Adica ptr.Sorosistul asta nu conteaza sanatatea noastra,e platit sa le faca reclama celor care ne vand toate gunoaiele din UE.?Sunt curios daca el cumpara aceste gunoaie carora le face reclama,nu cred.

Willy
Răspunde la  gheorghe
1 luna în urmă

Ba asta cu nume de argat. Te-a obligat cineva sa cumperi dintr-un anumit loc? Nu. Atunci? Du-te unde vrei, du-te la piata si cumpara de la descremenatii aia dubiosi sau de la aia de stau la bloc dar au taraba… Citeşte mai mult »

Gogu
1 luna în urmă

Profesorul lui ,,peste prăjit,,……idee foarte proasta….dacă nu ai habar, nu mai bine taci….ce sti dumneata despre vânzări domnule profesor…..hai sictir

Willy
Răspunde la  Gogu
1 luna în urmă

Ba Gogule sunteti toti la fel in hAurul ala? Chiar, cum te simti cand te striga lumea Gogu? Ca pe penis?

Gogu
Răspunde la  Willy
1 luna în urmă

Mars…bai dezaxatule….te-au îmbuibat dozele alea pe care le promovați pe aici…
nu te mai baga in seama cu mine idiotu draq…nu ți am cerut parerea

Willy
Răspunde la  Gogu
1 luna în urmă

Sa il pupi pe Gogu.

Român
1 luna în urmă

Căcat de politician capră la străini

Barbu Gh.
1 luna în urmă

Deviantul iar înjură. Atât știe, atât face.

Back to top button