COVID-19. Val de îmbolnăviri, în ultima săptămână / Ce spun specialiștii
COVID-19. Val de îmbolnăviri, în ultima săptămână / Ce spun specialiștii
La nivel global, în ultima vreme, s-a înregistrat o creştere a numărului de cazuri de COVID-19. În ţara noastră, săptămâna trecută s-au îmbolnăvit cu peste 80% mai mulţi oameni decât în săptămâna precedentă şi au fost raportate 5 decese.
COVID-19 nu urmează tiparele sezoniere normale, dar asta „nu e deloc o surpriză”, spun medicii epidemiologi care au explicat de ce avem de-a face cu o creştere semnificativă a numărului de cazuri de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2.
„Ştim foarte bine că ceea ce se contabilizează, nu reprezintă numărul total de infecţii. Nici măcar în perioadele în care se făceau tot felul de testări şi de verificări, nu ajungeam să ştim numărul real de infecţii pentru că sunt mulţi pacienţi asimptomatici, sau cu simptome uşoare, care nu îl determină pe om să se adreseze medicului şi atunci nu are cine să-l înregistreze, nu ştie nimeni de bolnav.
Cu siguranţă că numărul de persoane infectate este mai mare, dar continuă să evolueze cu cazuri clinice mai puţin severe decât în valurile anterioare ale pandemiei şi atunci importanţa care se acordă acestor infecţii este mai mică…Cazurile apar pentru că oamenii încep să se deplaseze din ce în ce mai mult. Şi prin deplasare creşte numărul de contacte pe care îl stabileşte fiecare persoană”, a explicat vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, dr. Emilian Popovici, pentru „Adevărul”.
Şi Akiko Iwasaki, profesor de imunobiologie la Universitatea Yale, sugerează că valul de COVID-19 din timpul verii ar putea fi amplificat de factori precum aglomerările de persoane la festivaluri şi concerte, precum şi utilizarea intensă a aerului condiţionat, care usucă aerul şi facilitează răspândirea virusului.
Creşterea recentă este atribuită subvariantelor FLiRT ale tulpinii Omicron, care au evoluat pentru a ocoli mai eficient anticorpii neutralizanţi. Mai exact, aceste subvariante au mutaţii care le permit să evite sistemul imunitar.
Potrivit lui Shan-Lu Liu, care conduce Viruses and Emerging Pathogens Program la Ohio State University şi care a studiat subvariantele FLiRT, aceste ultime virusuri COVID-19 au reuşit să găsească un echilibru între a scăpa de sistemul imunitar şi a se putea lega în continuare de celule, ceea ce conduce la multe dintre noile cazuri.
„Virusul acesta şi-a câştigat la locul în panoplia virusurilor care afectează specia umană, el este deja la locul la care la care este şi virusul gripal. Periodicitatea este într-un fel sezonieră, pentru că în sezonul rece infecţiile cresc, nu întotdeauna foarte semnificativ, iată că se întâmplă asta şi în sezonul cald, când ne-am aştepta ca ele să scadă, dacă am compara cu virusul gripal, care vara evoluează absolut sporadic.
Virusul Sars-CoV-2 nu respectă regula altor infecţii respiratorii şi creşte numărul de infecţii în sezonul cald, pe motivele pe care le-am menţionat. Practic, deja este un virus care afectează specia umană şi se va menţine aşa. Cât timp? Nu putem să spunem, zeci, sute de ani”, a mai spus vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Sa își bage statele dezvoltate undeva “covidul “