COVID-19. De patru ori mai mulți copii bolnavi decât în pandemie, la Brașov
COVID-19. De patru ori mai mulți copii bolnavi decât în pandemie, la Brașov
La aproape un an de la încheierea oficială a pandemiei COVID-19 (ca urgență de sănătate publică declarată de OMS), Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru Copii Brașov se confruntă cu un asalt de mici pacienți infectați cu SARS-CoV-2. Numărul lor este și de patru ori mai mare decât în cei doi ani de restricții.
„Față de 20-30 de cazuri care ajungeau la noi în pandemie, în ianuarie 2024 am avut 76 de cazuri, 76 de prezentări la spital cu COVID”, ne-a declarat dr. Larisa Hârdea Drăgan, director medical, menționând că tendința se menține și luna aceasta.
Din fericire, nu sunt cazuri grave de îmbolnăvire, doar doi copii având nevoie de spitalizare pentru că au făcut o formă mai severă de coronavirus.
„Avem însă și multe cazuri de gripă A, de rujeolă, după cum se știe”, a mai spus directorul medical.
Întâi la medicul de familie, nu la UPU
Din păcate, deși nu sunt cazuri grave de infecții respiratorii, în general, multe ajung la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului. Dincolo de faptul că timpul de așteptare se mărește, numărul mare de îmbolnăviri face ca la UPU să stea laolaltă copii cu diferite afecţiuni, iar riscul de a contracta altă boală, respiratorie sau digestivă, decât cea cu care s-au prezentat creşte.
„Cele 76 de cazuri au fost prezentări la UPU. Majoritatea nu ar fi trebuit să ajungă la spital, ci la medicul de familie. Dar când îi întrebăm de ce nu s-au dus acolo spun că nu l-au găsit. Îi sfătuim pe părinți să apeleze la medicii de familie, în prima fază, fiindcă aceștia recunosc gravitatea cazului și îi direcționează spre noi. Sigur, în cazul în care simptomele mai serioase apar noaptea, copilul nu respiră bine, trebuie să vină la UPU”, a mai spus dr. Hârdea.
Deși e gratuită, vaccinarea e respinsă de părinți
Un alt sfat pe care îl dă directorul medical este imunizarea prin vaccin pentru toate aceste boli infecțioase cu incidență mare. Mai ales că se face gratuit, nu doar la medicii de familie, ci și într-un cabinet din ambulatoriul spitalului.
„Vaccinăm tot ce se poate, atât antigripal, antirujeolic, cât și împotriva COVID, la cabinetul nostru. Din păcate, deși este gratuit, adresabilitatea este mică. Am făcut și campanii pro vaccinare, împreună cu DSP, am fost prin județ, dar cam degeaba. Chiar și la externare, dacă pacienții sunt într-o stare bună, că nu se face în orice condiții, îi vaccinăm, bineînțeles, cu acordul părinților”, a precizat directorul medical.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.