Expres

Copiii născuți începând cu 2025 duc lumea într-o nouă eră. Cum va fi generația Beta

Copiii născuți începând cu 2025 duc lumea într-o nouă eră. Cum va fi generația Beta

Odată cu 2025, a sosit a opta generație din istoria modernă, Beta, astfel că Generația Alpha, considerată, de altfel, prima generație complet digitalizată, este pe cale să aibă concurență.

Copiii născuţi începând cu 2025 intră în Generaţia Beta. Cum sunt caracterizaţi de către sociologi
Intrăm într-o nouă eră cu o nouă generaţie. De la 1 ianuarie, se nasc membrii generaţiei Beta, cei care ar putea trăi până în secolul următor. Specialiştii spun că cei din generaţia Beta vor creşte, inevitabil, cu inteligenţa artificială. Părinţii lor sunt cei din generatia Z şi milenialii, iar bunicii lor, baby boomers, care tânjesc nostalgic după vremea în care copiii se jucau mai mult pe afară.

Firma de cercetare McCrindle afirmă că Generaţia Beta va reprezenta 16% din populația globală până în 2035 și că mulți copii din Gen Beta vor trăi până în secolul al XXII-lea. Firma a fost fondată de cercetătorul social Mark McCrindle, care a inventat termenul Gen Alpha, notează Businessinsider.

Iată o trecere în revistă a categoriilor de generații utilizate în mod obișnuit pentru cei născuți în ultimii 100 de ani:

Articole asemănătoare

Generaţia Beta: 2025-2039

Generaţia Alpha: 2010-2024

Generaţia Z: 1997-2009

Mileniali: 1981-1996

Generaţia X: 1965-1980

Boomers: 1946-1964

Generaţia Tăcerii: 1928-1945

De asemenea, se așteaptă ca Generația Beta să fie puternic modelată de tehnologie, la fel ca înaintașii lor din Generația Alpha, care au fost supranumiți ocazional „copiii iPad”, din cauza dependenței lor percepute de tehnologie.

Compania de cercetare McCrindle anticipează că viața Generației Beta va fi definită de inteligența artificială și automatizare și că se va confrunta cu provocări sociale majore, precum criza climatică și schimbările demografice globale.

Afirmaţia cercetătorilor se întemeiază pe faptul că deja părinții copiilor din Generația Alpha se plâng tot mai mult că au probleme grave în gestionarea relației copiilor lor cu tehnologia și instrumentele AI, care au devenit foarte răspândite de la lansarea ChatGPT în noiembrie 2022.

„Caută well-being, echilibrul în viaţă, balanţa între job şi alte activități. Singura modalitate de a-şi crește veniturile, dar fără să se suprasolicite este să pună inteligenţa artificială să muncească pentru ei. AI va fi că aerul pe care îl respiră”, spune Mark McCrindle, demograf.

Asta îi sperie pe mulţi din generaţiile trecute. Baby Boomers sunt cei născuţi între 1946 și 1964. Cronologic, urmează generația X până în 1980, apoi Y sau milenialii între 1981 și 1996. Generaţia Z este născută între 1997 şi 2012, iar Alpha sunt cei mai tineri.

Un studiu realizat de Pew Research Center, publicat în noiembrie 2023, a constatat că unul din cinci elevi care auziseră de ChatGPT îl foloseau pentru a se ajuta cu temele.

Totuși, validitatea utilizării etichetelor generaționale a fost pusă la îndoială în trecut. Președintele Pew Research Center, Michael Dimock, a avertizat în 2019 că este mai bine să privim categoriile ca pe „o lentilă de gândire a schimbărilor sociale”, mai degrabă decât ca pe o etichetă cu care să simplificăm excesiv diferențele dintre grupuri.

„E complicat să spunem că suntem programați înainte să ne naștem cu ce urmează să facem, etichetele astea sunt ușor comerciale, au un rol de marketizare. Așa cum vorbim despre tinerii din Gen Z care sunt nostalgici după comunism chiar daca nu au trăit în perioada respectivă. E foarte posibil că generația Beta să trăiască o frustrare a persoanelor hiperstimulate în societatea de consum, societate care te obligă să trăiești într-o fugă continuă, s-ar putea să vedem o generație care merge cu frană de mână trasă”, spune Antonio Amuza, sociolog, la Observator.

Un lucru este cert: generaţia Beta va beneficia de minunile tehnologiei şi cercetării în domeniul medical şi ar putea avea cea mai mare speranţă de viaţă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button