Expres

Copiii brașoveni mai au de așteptat „Cornul, laptele și fructul”

Copiii brașoveni mai au de așteptat „Cornul, laptele și fructul”.
Prefectul Cătălin Văsii a condus vineri şedinţa Comisiei de aplicare în Judeţul Braşov a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 652 din 3 august 2023, pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României (cunoscut drept „Cornul și laptele”) în perioada 2023-2029, precum şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia. Comisia a aprobat produsele care vor fi acordate preşcolarilor şi elevilor din judeţul Braşov în acest an şcolar, precum şi măsurile educative care însoţesc distribuţia acestor produse. Ca urmare, în cadrul Programului pentru şcoli al României pentru anul şcolar 2023-2024, preşcolarii şi elevii braşoveni (din ciclul primar şi gimnazial) vor primi gratuit produse de panificaţie (corn şi biscuiţi uscaţi), produse lactate (lapte UHT şi iaurt) şi fructe.
Beneficiarii sunt preşcolarii din grădiniţele cu program normal de stat, autorizate/acreditate şi particulare acreditate, elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular. De asemenea, se va implementa, în mod obligatoriu, cel puțin una dintre următoarele măsuri educative:
organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui şi/sau la unităţi de condiţionare, ambalare, depozitare şi procesare a fructelor şi legumelor şi/sau la unităţi de procesare a laptelui, la sediul grupurilor şi/sau organizaţiilor de producători de fructe şi legume şi/sau la sediul cooperativelor de producători de fructe, legume şi lapte, la staţiuni de cercetare pomicolă, legumicolă sau de creştere a bovinelor, la laboratoare de profil, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare ;
organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe şi legume, lapte şi produse lactate, inclusiv degustarea de fructe şi/sau legume proaspete şi/sau alte produse lactate, cu acordarea de premii, precum şi organizarea de activităţi de grădinărit la nivelul şcolii;
organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume şi de lapte şi produse lactate sau de activităţi educative practice, organizarea de alte activităţi extracurriculare şi extraşcolare sau abordarea de teme specifice în cadrul curriculumului naţional, inclusiv curriculumului la decizia şcolii, respectiv în cadrul disciplinei opţionale Educaţie pentru sănătate;
utilizarea de materiale didactice/educative (tipărituri, materiale foto-video) care să prezinte preşcolarilor şi elevilor informaţii adaptate vârstei despre obiceiuri alimentare sănătoase, agricultură, lanţuri de aprovizionare şi produse locale, producţia ecologică, producţia sustenabilă şi combaterea risipei alimentare.
Comisia de aplicare în Județul Brașov a Programului pentru şcoli al României în perioada 2023-2029 a fost numită prin Ordinul Prefectului Județul Brașov și este alcătuită din prefectul județului (coordonator), președintele Consiliului Județean și reprezentanți ai următoarelor instituții: Primăria Brașov, Inspectoratul Școlar Județean, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, Direcția de Sănătate Publică Brașov, Administrația Județeană a Finanțelor Publice, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Direcția pentru Agricultură Județeană și Oficiul Fitosanitar Brașov.

Proceduri birocratice

Pe de altă parte, programul guvernamental întârzie și în acest an, atât în municipiul Brașov, care va derula în regie proprie, cât și în restul județului. După ce aprobarea programului s-a făcut destul de târziu de către Guvern, și procedurile birocratice sunt de vină, pentru că fiecare localitate trebuia să emită hotărâri de Consiliu Local prin care să-și dea acordul ca administrația județeană să lanseze licitația pentru achiziție la comun.
„Am început procedura de achiziție. A fost o procedură destul de dificilă să primim răspunsul de la cele 58 de localități din județ care să ne spună dacă doresc să organizeze în regie proprie acest program sau doresc să facă prin intermediul Consiliul Județean, pentru că fiecare localitate ar trebui să treacă prin Consiliul Local propriu această decizie. În acest moment am centralizat toată informația din 58 de localități, una – e vorba de municipiul Brașov, desigur – dorește să facă asta în regie proprie“, a explicat Ciprian Sterpu, vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov, la Radio România Brașov FM.
Totuși, și municipiul Brașov depinde la rândul său de administrația județeană.
Așteptăm documentele de la Consiliul Județean privind aprobarea ca municipiul Brașov să desfășoare singur acest program, precum și alocarea bugetară (…), după care vom demara procedurile de achiziție pentru produsele care vor fi distribuite”, a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, pentru sursa citată.
Autoritățile județene sunt optimiste și speră ca, dacă nu vor exista contestații la procedura de licitație, în două luni să fie implementat programul.
În anul școlar precedent, din cauze birocratice la nivel național, Primăria Brașov a furnizat copiilor produsele alimentare după patru luni de la începerea cursurilor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare